Hitler

Examensarbete av William

Inledning

Min uppsats kommer att handla om Adolf Hitler. Anledningen till att jag har valt att skriva om detta ämne är mitt stora intresse av historia, särskilt andra världskriget. Uppsatsen kommer att vara fokuserad på Hitlers uppväxt och hans karriär som politiker, jag vill veta vad som gjorde att han blev den han blev och hur han gick tillväga för att uppnå sina mål som ledare av det tyska folket.

 

Syfte

Syftet med min uppsats är att ta reda på vad som gjorde Hitler till den han var,  om han hade en svår uppväxt som påverkade honom negativt eller om han helt enkelt agerade i tron att han gjorde världen bättre, utan inflytande av andra människor. Jag vill också veta hur det var möjligt för en man att göra ett helt land till nationalister och slåss för världsmakt.

I min uppsats ska jag försöka svara på följande frågeställningar med hjälp av fakta.

·         Hur påverkade Hitlers uppväxt hans senare liv?

·         Vilka egenskaper hade Hitler som gjorde honom till en stark ledare?

·         Vad fick Hitler att till sist falla och förlora andra världskriget?

Metod

Jag kommer att använda internet som min enda informationskälla, även om internet kan vara lite opålitligt, särskilt när det gäller historiska fakta så väljer jag ändå att använda det eftersom det är väldigt lätt att få fram information istället för att leta i böcker. Jag kommer att ägna mycket av uppsatsen till att skriva om Hitler men eftersom det går hand i hand med både första och andra världskriget så kommer en del även vara om detta.

1.     Adolf Hitler

Adolf Hitler var en Österrikisk politiker i Nazistpartiet i Tyskland som kom att bli en av historiens mest kända diktatorer. Genom förföljerser av judar, romer, homosexuella och politiska motståndare var Hitlers dröm att skapa ett nytt romarrike som skulle bestå i tusentals år. Han var anledningen till att andra världskriget bröt ut och han var skaparen av den så kallade ”Hitlermustaschen”.

 

1.1 Hitlers uppväxt

Adolf Hitler föddes den 20 april år 1889 i Braunau i Österrike, son till tulltjänstemannen Alois Hitler och kökspigan Klara Pölzl, syssling till Alois Hitler. Adolf var det fjärde barnet av sex i familjen Hitler, dock levde enbart han och hans yngre syster Paula till vuxen ålder. Under sin uppväxt blev han misshandlad och utnyttjad sexuellt av sin far. Hitler var duktig i skolan, men hade svårt att anpassa sig och slutade skolan utan någon examen.

1907 flyttade Hitler till Wien, en stad starkt influerad av nationalism och antisemitism, för att söka in på konstakademin. Han blev inte antagen för att hans intagningsprov inte visade någon särskild talang för konst. Strax därefter dog även hans mor av bröstcancer vilket tog Hitler väldigt hårt. Hitler levde och arbetade som målare i Wien fram till 1913 då Hitler flyttade till München, då orubblig antisemit och nationalist.

I München fortsatte Hitler sin karriär som konstnär men affärerna gick dåligt och han var ofta helt utan inkomst under långa perioder.

 

 

 

 

1.2 Första Världskriget

När första världskriget utbröt i augusti 1914 var det som en räddning från Hitlers lite tråkiga liv. Han anmälde sig, trots sitt österrikiska ursprung, som frivillig soldat för Tyskland och på hösten 1914 kom han till västfronten där han tjänstgjorde som sändebud. Under sin tid som budbärare blev Hitler allvarligt sårad två gånger och fick även två utmärkelser för sin inställning och tapperhet. År 1918 efter Tysklands nederlag återvände Hitler tillbaka till München men fortsatte sin tjänstgöring i armén. Tyskland var nu ett av de fattigaste länderna i Europa med en enorm statsskuld till segrarmakterna Frankrike, USA och Storbritannien. Den tyska regeringen började då att trycka mer valuta för att försöka komma undan. Inflationen som då uppstod blev till slut ohållbar när det gick 4,000,000,000,000(4,000 miljarder) Papiermark på en dollar och det var nära slutet för Tyskland.

1.3 Hitler som politiker

1919 blev Hitler beordrad av armén att närvara vid ett möte i Deutsche Arbeiterpartei, DAP, och gick efter det med i partiet. Tack vare sin talekonst blev han snart invald i ledningen med ansvar för propaganda och offentlighetsarbete. 1920 bytte partiet namn till Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP. Hans karriär som politiker fortsatte i rask takt uppåt och 1921 blev han utsedd som obestridd ledare eller Führer för partiet. 8 november 1923 försökte Hitler ta makten över tyskland med en stadskupp men försöket misslyckades och Hitler anhölls. NSDAP förbjöds och i februari 1924 dömdes Hitler till 5 års fängelse för högförräderi.

Efter att ha avgivit ett löfte om att föra politiken på laglig väg släpptes Hitler redan i december 1924. Under sin fängelsetid skrev Hitler boken Mein Kampf (“Min kamp”) som handlade om hans liv och tysk politik. Efter frisläppandet återskapade Hitler NSDAP och blev återigen enväldig ledare enligt ”Führerprincipen”. Till en början hade NSDAP svårt att få stöd men genom en kampanj sommaren 1929 fick partiet ett genombrott och Hitler och nazisterna blev kända. Hitler ingav hopp i det tyska folket med ett gemensamt mål att avskaffa Versaillesdiktatet. Detta var uppgörelsen sedan första världskriget vilket tvingade Tyskland att avrusta sitt försvar så gott som helt och befolkningen förbjöds att äga vapen.

1.4 Depressionen

Den stora depressionen var en ekonomikris som startade med en massiv börs-krasch i New York i oktober 1929. Från USA spred sig krisen snabbt till Europa och resten av världen med katastrofala konsekvenser för internationell handel. Bönder drabbades när deras skördar sjönk med 50 procent och gruv samt skogsarbetare drabbades värst när efterfrågan sjönk kraftigt vilket skapade ett enormt antal arbetslösa. Under depressionen gick Tyskland igenom en politisk kris vilket försvagade demokratin och förstärkte Hitlers plats som diktator i landet. NSDAP gick ifrån att vara relativt små till att år 1930 bli tysklands näst största och 1932 största parti. Samma år beviljades Hitler tyskt medborgarskap och ställde upp i rikspresidentvalet men förlorade med 30 procent mot den sittande presidenten Paul von Hindenburg.

 

1.5 Hitler tar makten

Den 30 januari 1933 tog Hitler platsen som rikskansler, efter att NSDAP kom till makten i en koalitionsregering med borgerliga grupper. På kort tid bygga man upp ett nazistiskt styre och med fullmaktslagen som skapades av NSDAP 24 mars gav den honom makt att på egen hand stifta lagar och bygga upp sin nazistiska diktatur. Andra partier förbjöds och det var nu Hitler började visa sin sanna sida med förföljerser av judar och andra ”raser av mindre värde”.

I augusti 1934 avled president von Hinderburg och regeringen överförde statschefens befogenheter till Hitler. Detta var mest för syns skull eftersom han i verkligheten styrde som han ville sedan han fick fullmakt över landet över ett år sedan.

Den 30 juni 1934 mördades stora delar av  SA, partiets militära förband på Hitlers order vilket stärkte hans position hos tyskarna och även i armén. Hitler hade nu total makt och ingen hade befogenhet att varken kontrollera eller avsätta honom.

 

 

1.6 Andra världskriget och slutet på diktaturen

Hitler drömde om att befria Tyskland och skapa ett nytt rike. 1935 återinfördes värnplikten för första gången på 17 år vilket stred mot villkoren i Versaillesfreden. Hitler ansåg att Tyskland hade behov av ”livsrum” för att kunna klara sig som stormakt vilket endast kunde uppnås genom erövringar. Hitler ville ha krig, första världskriget var bara en försmak av vad som skulle komma. Som förberedelse för ett angrepp mot Polen ingick Tyskland 1939 en allians med dåvarande huvudmotståndaren Sovjetunionen. Den första september 1939 gick Hitler i krig och genom en rad krigsaktioner erövrade Hitler Polen, Danmark, Norge, Nederländerna och Belgien samt besegrade frankrike. Tyskland förberedde sig för att angripa Sovjetunionen 1941 för att tillintetgöra den judiska bolsjevismen och erövra mer mark. Angreppet gick fel och körde fast vintern 1941 och gav då order om Endlösung(”den slutliga lösningen”), att utrota de europeiska judarna i nya förintelseläger i Polen. Hitler blev mer och mer fanatisk och gjorde flera felaktiga beslut som kom att kosta Tyskland kriget. Efter misslyckandet mot Sovjetunionen visade sig Hitler inte mera i offentligheten. Det fanns inte längre någon chans att vinna kriget men han vägrade dock att kapitulera och säkrade därmed ett förödande nederlag åt Tyskland. I mars 1945 utfärdade Hitler sin sista order om att ödelägga Tyskland: "det tyska folket hade inte visat sig uppgiften vuxet". Den 29 april gav Hitler upp och skrev sitt testamente och medan ryssarna närmade sig Berlin begick han självmord den 30 april, 56 år gammal

 

 

 

 

 

 

 

Slutdiskussion

I denna uppsats var mitt primära mål att ta reda på vad det var som gjorde Hitler till den han var och jag tycker att jag lyckades bra med det. Det Hitler gjorde var fruktansvärt och det finns inget som kan förlåta det. Däremot får man en förståelse över det hela när man får reda på att hans far förgrep sig på honom när han var ung samt att han bodde 6 år av sitt liv i Wien som på den tiden fungerade som en samlingsplats för antisemiter och nationalister. En av mina frågeställningar var hur Hitlers uppväxt påverkade hans senare liv och det är ganska uppenbart att han påverkades negativt av den. Hitler var en stark ledare för Tyskland och jag förstår tyskarna som röstade honom till rikskansler. Han enade ett land i en tid av kaos och drog upp Tyskland från att vara ett av Europas fattigaste land under 20-talet till att i slutet av 30-talet ha den näst största levnadsstandarden i världen. Om Hitler inte blivit maktgalen och attackerat Sovjetunionen hade läget idag förmodligen sett annorlunda ut, kanske skulle Tyskland vara utsträckt över hela Europa och antalet döda skulle vara så otroligt stort att det inte ens går att föreställa sig. Som tur var tog sig Hitler vatten över huvudet och förlorade andra världskriget.


Kommentarer
Postat av: Simon MT

Din uppsats tyckte jag var väldigt intressant och fick mig att läsa mer och mer, jag ville inte sluta läsa om Hitlers liv och uppväxt. För att vilja läsa om just det här måste man finna det lite intressant annars tycker man nog att det är urtråkigt men jag fann den tvärtemot. Den gav en annorlunda insikt i vem Hitler var och förändrade lite min syn på honom, han må ha vart en tyran i sitt äldre liv men som ung levde han tragiskt och det förmedlades genom uppsatsen. Man följer lätt med och förstår vad du skriver om, samtidigt får man några svar om varför hitler var som han var.



Du skrev väldigt klart och gripande så man ville läsa mer och förstod vad du menade utan komplikationer. Det ända som fattas är källförteckning, kanske hade det varit bra att ta någon sorts fakta ur en bok då många dokumenteringar finns på andra världskriget och Hitler han själv vilket kan ge mycket fakta som också är mer trovärdig.



- Faktarik och fängslande med en bra struktur på text.

2012-05-13 @ 19:48:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0