League of Legends

En fackuppsats om League of Legends och undomars konstananta spelande- av Simon M. T.


League of legends

 Inledning

I den här uppsatsen ska jag prata om vad dagens ungdomar inom det manliga könet för det mesta sysselsätter sig med under dagarna och hur det påverkar deras vardag och social  liv. Dom flesta undomarna spenderar sin tid vid datorerna, flest killar dock. Tjejer har inte riktigt kommit in i spel världen. Dom tycker det är ointressant och löjligt/omoget på sätt och vis. Vad gör då alla gamers? Det många gör då är att spela LoL (League of Legends) LoL är ett action RTS spel som ursprungligen kom från DotA, som är ett liknande spel skapat i Warcraft III.

Syfte

Jag valde att skriva om LoL och hur spel påvärkar ungdomarna i dagens läge. Med så mycket tid stilla sittandes kan inte vara bra och det måste finnas några bivärkningar med att spendera så mycket tid där framför våld och utan någon social kontakt. Så med denna uppsatts ska jag ta reda på vad spel gör mot undomar och upptäcka vad som har förändrats med mig enligt andra. Blir man mer våldsam som det sägs? Finns det någon bra sak med att sitta vid en skärm och spela? Så då undrar jag:

·         Vad är LoL?

·         Hur är LoL uppbyggt?

·         Hur fungerar en match?

·         Hur spel påverkar undomar?

·         Varför blir man ”beroende” av spel?

·         Varför spelar inte fler tjejer spel?

 Metod

Den mesta informationen kommer jag hitta genom internet eftersom LoL är ett dataspel och allt finns på internet. Så den kommer vara in främsta informationskälla. Jag kanske hittar något i böcker om spelberoende och kommer finnas med en undersökning om varför killar njuter av spel så mycket och varför tjejer känner motsatsent så det är en intervju. Dom nyckelord som jag ska använda för att nå information är huvusakligen följande: League of Legends, spelberoende, undomars beroende till spel.

LoL

League of Legends är ett action RTS spel (Action Real-Time Strategy) som släpptes under hösten 2009. Riot Games utvecklade och släppte spelet. De fick sin inspiration från det populära spelet DotA (Defense of the Ancients) som var ett custom spel i Warcraft III.

Spelaren i LoL skapar ett konto och där du är en summoner. När du sen spelar en match online får du välja en champion att kontrollera under matchen. Varje champion är unik och har dess egna förmågor att använda under spelets gång. Så varje match är annorlunda då lagen kan ha olika förusättningar av dom många olika uppsättningar dom kan ha, Det finns just nu 95 (2012-04-03) olika champions i spelet och det släpps 1 varannan vecka på ett ungefär. Det finns två olika speltyper i League of legends, Classic och Dominion. Classic har två olika banor där man spelar 3v3, banan heter The Twisted Treeline, eller 5v5, Summoner’s Rift. Sen finns det Dominion som är en helt annan sätt att spela på. Dominion spelas på banan The Crystal Scar och är en annan speltyp än classic.

I spelet får du ha lite hjälpmedel av summonern (du) som ger massa olika saker till sin champion. Man får två Summoner Spells, en Masterie Page och en Rune Page. Masterie Pagen och Rune Pagen ger dig lite mindre stats som räknas mer i början av matchen men kan fortfarande avgöra vem som vinner i slutändan.  Summoner Spells gör dock stor skillnad då hela spelets gång kan ändras tack vare dom.

League of Legends bakgrund

League of Legends har en historia vilket man inte kan tro. Men när man spelar en match på LoL är den på en bana (The Twisted Treeline, Summoner’s Rift och The Crystal Scar) i The Fields of Justice. League of Legends bygddes pågrund av två stora rune krig som nästan förstörde Valoran (En ö i världen Runeterra där LoL utspelar sig). Det var efter det här hände som League of Legends skapades för dem främsta magikerna/Summoners i Runeterra märkte att dessa krig skapade jordbävningar och massförstörande stormar som hotade att förstöra Valoran helt. Så dom sa att hädanefter skulle konflikterna redas ut på The Fields of Justice där Summoners skulle få styra Champions och förstöra varandras Nexus. Dom har dock minions som dom styr för att attackera motståndarna, Fast dom går rakt utan vilja och in i sin död men gör en skillnad.

Matchens gång

En match match börjar med att båda lagen får välja sina Champions, Summener Spells, Masteries Page och Rune Page. Sen drar matchen igång. Objektivet med matchen är att förstöra fiendens Nexus som ligger längst in i deras bas. Problemet är att mellan dig och nexusen är motståndarna, minions och torn.  Minions är NPC:er (Non player-character) som går viljelöst mot mitten av varje huvudväg på spelplanen där dom möts i mitten och slås och dom forsätter gå rakt fram om inget kommer i detas väg, datorn är den som styr minons. Minions är för det mesta till för att skaffa guld, du får guld genom att döda dom och med det kan du köpa objekt som ger dig bättre stats så du kan övermana dina fiender, objekt gör dig starkare på olika sätt beroende på vad du köper. Det finns tre huvud vägar dom här kallas Top, Mid och Bot. Vägarna heter det för vilken position dom ligger i, Top för att den ligger högst upp, Mid för att den ligger i mitten (Mid = Middle) och Bot for att den ligger på botten (Bot= bottom).

Här är League of Legends karta i överblick. Det är blå mot lila som möter varandra. Från båda sidorna finns tre vägar där man oftast möter sina motståndare.

                                                                                               

När matchen börjat går alla till sina Lanes (en av dom tre vägarna, Top, Mid, Bot) För det mesta finns det 5 olika kategorier som Champions faller i, det är oftast att man har en av varje i sina lag. Dom olika kategorierna som finns är Tank, Support, AD carry, AP carry och jungler.

Tank är den som kan ta emot enormt mycket skada och inte dö snabbt, han är till för att ta damage och se till att inte andra tar skada och dör då många dör mycket snabbare än Tanken. Support är en som kan ge något till sina lagkamrater som gör dom bättre, t.ex. mer hälsa, göra dom snabbare, ge dom en sköld så dom kan ta mer skada, dom ska kunna göra något i den stilen för att räknas som en Support.AD carry och AP carry är lika ska förklara det snart men först måste ni veta vad AD och AP är. AD är Attack damage, vilket vissar vilken mängd skada du gör från att attackera någon vanligt (basic attack), du kan få mer AD från saker du köper. AP är Ability Power, förut sa jag att alla Champions har fårmågor och det är dina Abilities, dina Abilities gör mer skada efter hur mycket AP du har. Så när ni vet det så är AD carry:ns jobb att gör så mycket Vanlig attack (basic attack) skada som möjligt. AP carry:ns jobb är exakt likadant utom att dom ska göra all skada genom sina Abilities (förmågor). Junglern är den sista och han går genom jungeln (vad jungeln är får du reda på genom bilden på nästa sida, alla som mellan lanse:n är jungle och du kan se vart monstren finns) och dödar monster samtidigt som han hjälper alla andra lanes (vägar) genom att ganka (att gå till en lane där du inte ska vara för att hjälpa dom att döda sin motståndare) och hjälpa till att döda motståndarna.

Här ser man vilken sida lagen är på, lila och blå. På alla vägar har jag markerat (fyrkanter) vart tornen står som skydd, dom är väldigt kraftfulla och är något du måste bryta ner succesivt. Det området mellan vägarna är jungel med dom olika lägren med monster, varje läger ger dig en liten buff.

 

Här har fienden Push:at deras lane och nu blir deras torn attackerat av minions, dom gör lite skada men i stor mängd kan dom få ner ett torn rätt snabbt. Nu skyddar dom det och försöker döda minions:en och få guld.

Mionions står i en liten båge, tornet är den stora maffiga byggnade och sen har vi två champions vid tornet, Katarina (till vänster) och Kartus (till höger)

Nu när dom olika kategorierna är samlade finns det speciellt vilka som ska gå med vilka för att få fram den bästa prestationen av laget, sen är det olika normar i olika regioner av världen. I europa är norman att Supporten går med AD carry:n på bot lane. Det är för att supporten kan hjälpa AD carry:n att överleva för han/hon dör otroligt lätt. I mid går AP carry:n som kan göra väldigt mycket skada under otroligt kort tid och då menar jag nästan allt på 1 sekund. På top lane går tanken. Junglaren går i jungeln men hur han/hon går är olika eftersom det finns fler val att göra och du måste samtidigt hjälpa alla andra. Sen gör alla lanes:en vad dom ska göra för att förstöra fiendens Nexus och vinna matchen, dom dödar minions (farm:a (farm:a är att man fixar guld genom att döda minions)), dom skadar och försöker döda sina motståndare. Sen ska dom förstör torn och komma närmare fiendens bas det kallas att ”Push:a lane:n”, det är lite farligt då folk kan komma och ”ganka” dig så du blir dödad men du måste göra detta för att kunna vinna.

    

Beroende av spel

Många har drogproblem men spel kan bli ett sorts beroende för vissa. När man blir spelberoende kan man inte vara utan spel och blir  väligt intensiv när man inte får ta den dos du behöver, du måste få din ”drog” för att vara lungn, han måste få sin ”kick” från att spela. I vissa fall avtar ”kicken” och man måste höja insattsen för att få den. Det finns vanligt spelberoende som då är med hazardspel vilket är spel där slumpen har en stor roll som i kortspel, tärnkastning och så vidare. Det finns även ett beroende som kommit nu på senare tid och det är med dataspel och att man inte kan släppa det.

Spelberoende (hazardspel)

Dom som är spelberoende har ett psykologiskt eller socialt spelberoende, det kan även kallas ludomani/spelmani. Att vara spelberoende har man om man inte kan kontrollera sina impulser och kallas impuslkontrollstörning. Du kan i andra ord inte stå emot att göra något, en pyroman kan inte stå emot att sätta eld på något så han kan inte kontrollera sin impuls att göra det. Det finns några symptomer för att vara spelberoende (med vanliga hazardspel), när dom här börjar synas kan personen vara spelberoende och kan behöva ändra sig när det gäller spelandet:

·         ”Du tänker ständigt på spel: tidigare speluplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du skaffa pengar till nästa spel.”

·         För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.”

·         ”Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta.”

·         ”Du blir rastlös eller  irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.”

·         ”Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.”

·         ”Du återvänder till spel när du förlorat pengar. Du vill ta revansch för förlusten.”

·         ”Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.”

·         ”Du har begott brott för att få in pengar till spelandet: till exempel stöld, försäkring eller förfalskning.”

·         ”Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.”

·         ”Du förlitar dig på att andra ordnar fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått pågrund av spelandet.”

Dom här tecknen visar att personen är eller börjar bli spelberoende. Då behöver dom sluta spela och försöka trappa ner på det allt eftersom, för det kan vara väldigt svårt att sluta med allt direkt. Vissa kan behöva söka vård för att klara av det.

Dataspelsberoende

Dataspelsberoende är liknande till spelberoende. Datornspelberoende är att man sitter vid datorn och spelar tvångsmässigt eller överdrivet mycke. När man spelar överdrivet mycket eller tvångsmässigt så kan beteendet lika en narkotikamissbrukare. Han isolerar sig helt från omvärlden och ger upp all kontakt socialt och ser på spelet som en högre prioritet än något annat, det blir hans ”liv”. Han förlorar mycket sömn och brukar vända på dygnet, sömnen kan bli störd bara för att få spela mer vilket är en symptom som är ytterst vanligt. Personen spelar flera timmar dagligen och kan försöka spela på jobbet/skolan. Symptomen för dataspel beroendet är lite liknande till spelberoende:

·         ”Stark upptagen av spel.”

·         ”Tendens att vända på dygnet”

·         ”Brister i omsorg av den egna personen (till exempel mat, hygien, klädsen)”

·         ”Toleransökning (ökar mängden spelande successivt)”

·         ”Kontrollförlust (kan inte sluta eller brgränsa spelndet)”

·         ”Abstinenssymtom (Irritation, ilska, utbrott vid begränsning av spelandet)”

·         ”Splande som flykt från bekymmer och oro.”

·         ”Spel för att vinna tillbaka förluster (om pengar är inblandade)”

·         ”Spelandet får negativa sociala konsekvenser (struntar i kamrater, fritid)”

Det här visar om en person är beroende av dataspel. Dom här kriterierna är lite liknanade med spelberoende. Dom säger att personen måste vara fullt upptagenav spelen och inte vilja sluta med det och utföra handlingen så mycket som möjligt, oftast blir dom beroende av MMORPG (Massively multiplayer online role-playing game) som är en genger inom spel. Genom sveriges gång har endast 4 ungdomar tvångsvårdats mot dataspelsberoende (2007)

Vad spel gör mot ungdomar

Enligt samhället så är spel inte bra för barn att spela då dom kan ge så mycket intryck på vad man kan göra. Samhället säger att spel kan göra barn våldsamma och fariga och dom kan få en helt annan uppfattning om verkligheten, dom kan gå förlorade i vad dom lär sig i spel samt så är det inte bra att sitta vid en skärm. Klart dom kan bli våldsamma men det är i sälsynta och extrema fall, och då kan det samtidigt vara i blandning med en psykisk sjukdom. Men egentligen är det väldigt bra för en barns uppväxt att sitta vid en skärm. Barn kan bli kreativare, smartare och ha en bredare fantasi. Om dom spelar spel som är på engelska så lär dom sig det språket mer ellt eftersom, dom som är bäst på engelska i skolan är dom som spelade spel i yngre ålder. Dom kan få bättre reflexer av spelet som iband kan behöva en snabb reaktion för att klara. I en extrem situation kan spelet även ge personen bättre syn. FPS (First-person shooter) spel vart bevisat att ge dig bättre syn, mer specificikt så gav dig krigs spel bättre förmåga att skilja på gråa skuggor upptäckte forskare på universitetet i Rochester. Så i slutändan är det bättre för ditt barn att spela spel.

Tjejer och spel

I dagens sammhälle så är majoriteten av spelare killar. Det finns ingen förklaring egentiligen, det har bara vart så. Från början var det datorn som presenterades till männen först och då har det fortsatt så i vårt samhälle nu. Killar föds in i en värld där mer killar spelar så då följer dom normen. Tjejer föds där dom gör annat och är mer sociala, ser efter saker mer och gör generellt andra saker mer. Många tjejer tycker även att spel är löjligt och omoget att hålla på med spel, det är slöseri med tid och onödigt. Alla följer hur allt annat är lite gran så det kommer i så fall ta ett tag innan samma mängd tjejer spelar som killar. Även om det finns tjejer som spelar och är väldigt skickliga, killar är bara fler.

Sammanfattande Disskusion

Spelberoende är en symptom som gör att du inte kan kontrollera dina impulser. Det gör dig beroende av ”kicken” du får från att vinna. Av denna psykiska sjukdom kan hela dit liv försöras, du kan förlora allt och inte kunna göra dig av med ditt problem om du inte tar tag i det eller får hjälp. Själv tycker jag att det är hemskt att en sån liten sak kan förstöra allt för en. Att hela ditt liv kan bara kastas bort bara för att du njuter av att spela. Du spelar dock okontrollerat vilket är fel, om du kan kontrollera det är ingen skada skedd, fast i andra han om du kan kontrollera det har du inte sjukdomen. I slut ändan tnker jag på alla liv som har försörts på grund av detta, känns hemskt att allt kan förstöras på ett tärnigns kast.

Genom mitt liv har jag alltid hört att dataspel har varit inget utom dåligt för dig. Men nu i mitt äldre liv har jag fått veta att min ungdom inte var bortkastad på spel. Spel har hjälpt mig på många grunder. Spel har gett mig mycket som jag har haft användning av i mitt nuvarande liv som till exempel har jag lärt mig mer engelska och min hjärna har utvecklats på ett annorlunda sätt och vis. Min engelska har blivit bättre snabbare än andras då jag i spel måste kunna det för att förstå vad som händer och vad jag ska göra. Sen det där med att spel gör en våldsam är inte sant direkt. Klart att det kan vara så i vissa fall men generellt sätt så är det ingen fara, dom kan få lite indikation av våld men inget livshotande.

Spel kan också förstöra undomars liv totalt. Folk klarar inte av att vara utan datorn i vissa fall, inte så jätte vanligt dock. Dom blir beroende och börjar leva mer i datorns värld än här. Vår värld är inte lika intressant och rolig att leva i som i spelet du måste spela för att slippa vara här. Detta är sjukt, att deras liv blir inget och datorn tar över helt. Finns barn som sitter på sina rum hela dagarn, skolkar, har makten över sina föräldrar och tvingar dom att bära upp deras mat. Om det är något jag tycker är fel och sjukt är det just det här. Att föräldrarna inte tar tag i saken om det blir så illa då? Att deras barn bestämer hur saker ska vara och att deras liv blir bortkastat och fortfarande gör föräldrarna inget. Dom blir lite rädda för sina barn i vissa lägen och makt rollen ändras helt, så fel som det kan bli. Förädarna borde vara makthavarna i familjen.

 Källförtäckning

http://sv.wikipedia.org/wiki/League_of_Legends

http://eune.leagueoflegends.com/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Spelberoende      

http://kvarnbackenhvb.se/inriktningar/dataspelsberoende

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hasardspel

http://sv.wikipedia.org/wiki/Datorspelsberoende

Kommentarer
Postat av: Anton

Inledningen är ganska kort och går rakt på sak, vilket jag tycker är positivt. Inledningen saknar dock frågeställning som man får svar på senare I uppsatsen, utan endast en fråga som du svarar på redan i inledningen. Uppsatsen innehåller på tok för mycket stavfel, orden som är felstavade är inga kluriga ord utan det är mest enkla ord som blivit fel till exempel undomar -> ungdomar. Jag tycker att det känns som det hade varit värt dom där 10 minuterarna som det hade tagit att fixa stav felen eftersom man stannar upp och läser ordet igen varje gång det är ett stavfel. Detta resulterar i att man inte får samma flyt i texten. Jag tycker texten har bra och intressant fakta och om man inte vet någonting om spelet innan fårman få en bra överblick och förstår grunderna av spelet. Frågorna du ställer tidigare i syftet tycker jag du gör ett bra jobb med att svara på. Jag tycker du gör ett riktigt bra jobb med diskussions del och knyter ihop allt du skrivit, du tar även med dina egna erfarenheter vilket är ännu ett plus. En riktigt bra uppsats som ger en person utan tidigare erfarenhet en bra överblick hur spelet går till och funkar.

2012-05-07 @ 21:03:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0