Döden

Examensarbete av Julia Hope

 

Inledning

Döden är ett mystiskt fenomen. Ingen vet riktigt vad döden är eller vad som händer efteråt. Att ta reda på mer om just döden är inte lätt, men det är värt ett försök. Eftersom döden inte är ett så omtalat ämne i allmänhet är det lättare att hitta information på nätet där folk vågar prata ut. Den här uppsatsen ska försöka skingra dimman åtminstone lite kring döden. Svar på svåra livsfrågor kommer inte att hittas här. Däremot en del förklaringar till varför döden och livet är som det är. Jag hoppas att man kan komma sanningen lite närmare.

Syfte

Syftet med den här uppsatsen är att ta reda på vad människor anser om döden och hur det påverkar oss i livet. Eftersom jag redan vet vad jag tycker ville jag ta reda på mer. Att vara rädd för döden är helt naturligt men varför är vi det? Frågor som skall besvaras i denna uppsats är:

·         Hur påverkar döden oss när vi lever?

·         Varför är vi rädda för döden?

·         Vad är döden egentligen? Är det något vi ska vara rädda för eller något övernaturligt som vi hittat på för att skrämma varandra?

·         Vad tror folk händer efter döden?

·         Hur tolkar vi döden i olika religioner?

·         Har döden ett utseende?

Metod

Det bästa tillväga gångs sättet för att hitta information är internet. Förutom att hitta fakta om religioner har jag  också läsa runt på olika forum och bloggar för att få en slags sammanfattning om vad folk tycker. Jag har genomfört en undersökning där ett trettiotal personer frågats hur döden påverkar dem och vad de tror händer efter döden. Det huvudsakliga nyckelordet för bloggar och forum är helt enkelt döden.

 

1.1  Döden

Döden kan inträffa på många olika sätt. Hjärtat kan stanna, man kan göra sig väldigt illa eller helt enkelt ta livet av sig. Döden är ett känsligt ämne som man inte pratar så ofta om. Om en släkting eller nära vän har dött så sörjer man för att man vet att man aldrig kommer att se dem igen under ens egen livstid. De döda begravs i jorden och kropparna tas om hand av naturen. Vi vet det och det är därför vi sörjer, men finns det mer än att bara dö? Finns det liv efter döden? Denna text fokuserar på att få veta vad folk tycker och tänker på döden. Med hjälp av undersökningar och fakta ska det fastställas vad allmänheten vill få ut ur döden och hur det påverkar oss under våra levande år.

 

1.2  Dödens påverkan på livet

Detta är en undersökning genomförd på ett trettiotal personer.

 

 

 

Statistiken i den här undersökningen visar att många inte tänker så mycket på döden. Eftersom döden är en källa till depression är det bra att vi inte sitter och funderar på den så mycket. Amanda Widell, en ung bloggerska och mamma berättar om sin rädsla för döden och hur den förändrades när hon fick sin dotter. Hon har alltid varit rädd för döden och fruktat situationer när hon har en nära döden känsla. Efter att hon fick sin dotter har den här rädslan mot att hon själv ska dö bytts ut. Nu är hon istället rädd för att dottern ska behöva växa upp utan mamma. En rädsla som är mycket starkare än den förra.

1.3 Rädd för döden

Många är trots att de inte anger det för andra rädda för döden. Rädsla för döden är inte ovanligt och att bara försvinna från världen kan vara en skrämmande tanke. Frågan är bara om denna rädsla är nödvändig när vi ändå inte vet vad som händer när vi dör. En anonym man har valt att berätta vad som hände med honom när han låg inlagd på ett sjukhus i Stockholm och var nära att dö. Denna man är ungefär fyrtio år.

“Jag väntade mig att döden skulle kännas dramatisk eller åtminstone ödesmättad. Men här låg jag på Södersjukhuset och förvånades över att livet var så futtigt att det bara kunde ta slut, så där bara. Nej, ingen väntade sig att jag skulle dö i natt. Men den svaga liklukten från min vänstra fot vittnade om att döden långsamt tog bit för bit av mig. Tabletterna blev fler för varje dag. Slangar och sladdar fästes över hela kroppen.” (http://www.godanyheter.nu/?p=7)

Mannen är aldrig riktigt rädd för döden och lutar sig mot Gud för att ta sig igenom den svåra tiden. Alla läkare var förvånade att han inte kände någon rädsla. Efter en hård tid överlevde han tillslut och han säger att hans liv hade räddats tack vare alla duktiga läkare och hans egen tro på Gud.  

För människor som har nära vänner eller släktingar som har dött för inte så länge sedan kan döden vara ett vanligt samtalsämne. De som kommit nära döden genom att någon man känner dött är oftast inte rädda för döden. De som aldrig kommit riktigt nära döden är oftast lite mer skrämda eftersom de inte har upplevt något dödsrelaterat. Andra har bara accepterat att vi kommer att dö och de vill kunna leva innan de lämnar jordytan.

1.4 Döden i religioner

I kristendomen beskrivs döden som en djup sömn. Jesus som dog på korset har en stor betydelse för de kristna. Man tror att Jesus uppstod från döden för att frälsa mänskligheten. Kristendomen säger att Jesus ska komma tillbaka för att låta de döda uppstå och att det ska bli fred i världen.

                      Det finns många olika tolkningar på hur livet efter döden skulle kunna se ut. Eftersom det finns flera olika sekter och religioner finns det också flera olika teorier. Religioner som hinduismen och buddhismen tror att vad man blir efter döden beror på hur man lever sitt liv. Religioner handlar mycket om döden och det är ofta något som prästen/imamen/rabbinen nämner under ”gudstjänsten”. Religion är i stort sett en tro på hur livet ska levas och vad som händer efter döden.

1.5 Vad händer efter döden?

I det gamla Egypten trodde man på ett liv efter döden. Det var viktigt att kroppen skulle kunna ta sig till den andra sidan utan större problem. De döda togs väl omhand och fick några av sina ägodelar begravda med sig. Rika människor kunde till och med få sina djur med sig i graven.

                      Här nedan publiceras en undersökning om vad folk tror händer efter döden. Frågan har besvarats av 25 personer.

 

Alla tror olika när det gäller den här frågan. Det går därför inte att fastställa ett svar. Många tror ingenting.

1.6 Har döden ett utseende?

Döden har avbildats på många sätt under åren. Den mest frekventa bilden är liemannen. Liemannen är oftast ett skellett med en huva och en lie i handen. Lien är symbolisk och står för att döden skördar själar. Bilder på olika personifieringar av döden kan ses i bilagan i slutet av uppsatsen.

 

Sammanfattande diskussion

I min uppfattning är döden något som vi är rädda för att vi inte har någon aning om vad det är. Självklart kan vi lista ut vad som händer med kroppen efter att man somnar in. Frågan är bara vad som händer med själen och sinnet? Vad händer med den man var innan? Detta är en fråga som vi aldrig kommer kunna besvara tror jag. Vi kan inte ens drömma om att vi någonsin kommer kunna komma tillbaka från döden. Människan har ett krav inom sig om att vi är nyfikna och måste känna till allt runt omkring oss.  Det vi inte vet något om är vi rädda för, just för att vi inte har någon aning om vad det är. Många är rädda för mörkret för att vi inte vet vad som kan finnas därute. Vi ser inte, alltså vet vi inte, alltså är vi rädda för det.

                      Egypterna verkade också lite rädda. De ville tro att något skulle hända efter döden och fick sig själv att tro det. De tog hand om de döda så väl för att de skulle klara resan till andra sidan. Egypterna hade en tro om vad som skulle hända, hade de rätt eller fel?

                      Religionerna tar ofta upp vad som ska hända efter döden. Jag tror att människor för länge sedan skapade religioner för att de var rädda. De var rädda för vad som skulle hända och ville ha något som de kunde tro på. Det kanske rent av var föräldrar som inte visste vad de skulle säga till sina barn. Om dina barn frågar om döden, vad skulle du svara? För att inte skrämma upp dem kanske de berättade vad de trodde, eller vad de ville tro. De som skapade religionerna var rädda och osäkra. Så är det nog inte idag.

                      Vad det angår dödens utseende så behövde döden ett. Det är precis som Gud. Vi vet inte hur han ser ut men många tror att han existerar. Om döden existerar eller inte kan man inte vara så säker på. Jag tror inte att döden har ett utseende. Han behöver inte ett. Människan har skapat ett utseende för att skrämma varandra. Om något så läskigt som döden skulle ha ett ansikte skulle det se ganska ruggigt ut. På så sätt kan vi skrämma varandra.

                      Jag har inte den blekaste aning om vad som händer efter döden. Jag tänker därför inte tro något. Man kan leva ett fullt och lyckligt liv utan att veta vad döden har planerat för oss. Det är inte något man måste veta för att kunna vara lycklig. Om vi visste vad som händer efter döden skulle hela vår värld förändras. Vi kanske skulle bli deprimerade allihop och tillslut skulle vi bli psykiskt sjuka och så vidare. Livet har sina mysterier och döden är ett av dem. Att vi inte vet vad det är behöver inte betyda att vi måste ta reda på det. Utan mysterier skulle livet inte vara kul. Vi behöver dem. Tack för mig.

 Källor:

http://www.mama.nu/Artiklar/Jag-kommer-alltid-vara-radd-for-doden/ vecka 13

http://w2.sydsvenskan.se/postis/inlagg.php?subject=4&thread=65961 vecka 13

www.ribbit.se/redaktionellt/snabbfakta/Döden.pdf vecka 13

http://www.brobyggarna.org/135.html vecka 13

 


Kommentarer
Postat av: Karolina Dannberg

1. Struktur & språk



Vilken intressant uppsats! Inledningen fångar mig som läsare och gör så att jag vill fortsätta läsa. Både syftet och metoden är glasklart då du i punktform skrivit frågor som ska besvaras samt förklarat vilka olika hjälpmedel du ska använda dig av.

Språket är i stort sett felfritt men det finns några få saker du kan tänka på till nästa gång. Till exempel ”tillvägagångssättet” (ett ord), ”Internet” (stor bokstav då det är ett egennamn) samt meningen ”Detta är en fråga som vi aldrig kommer att kunna besvara tror jag” (du bör lägga till ordet ”att”).

Du bygger upp dina meningar på ett bra och varierat sätt så texten är lätt att följa. Du har ett bra ordval och orden relaterar till ämnet. På punkt 1.1 tycker jag att de tre sista raderna skulle ha passat bättre in under rubriken ”Metod” då det inte är fakta utan hur du ska gå till väga med din uppsats.



2. Den faktiska informationen & källor



Delen med fakta flyter på ett bra sätt och är mycket intressant. Du har tydliga underrubriker som förklarar vad det är man ska få läsa om. Jag tycker att det är bra att du använt dig av undersökningar och andras livserfarenheter i din faktadel. En sak du kan tänka på till nästa gång är att använda dig av lite mer skriven fakta, då det gör att uppsatsen blir ännu bättre. Jag tycker att du besvarat alla frågor i din frågeställning på ett tydligt sätt. Du har också varit tydlig när du citerat någon om var ifrån informationen kommer.



3. Diskussion & deras egna åsikter



Jag tycker att du besvarar frågorna i syftesdelen på ett tydligt sätt. Jag tycker att din diskussion flödade med egna åsikter och tankar om ämnet - precis som en diskussion ska vara! Du gav mig som läsare flera tankeställare och förklarade vad du själv ansåg. Du avrundade sedan texten på ett fint sätt och du fick till ett bra avslut! Riktigt bra skrivet!

2012-05-09 @ 20:19:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0