Drömmar- Alva

Inledning:
Hur fungerar en drömfångare? Varför drömmer vi och vad drömmer vi om? Detta är bara några frågor som jag kommer att besvara i denna uppsats.
Jag valde att skriva om just drömmar för att det har intresserat och fascinerat mig nu på sistone. Det skulle vara intressant att få reda på varför man drömmer och om drömmar har någon betydelse. Kan Freud ha rätt? Har våra drömmar verkligen ett hemligt budskap?

Syfte

Syftet med den här uppsatsen är till största del för att ta reda på vad man drömmer om. Jag tycker att det skulle vara intressant att veta om det finns någon förklaring på varför man drömmer och vad man drömmer om, eller om människans drömmar helt enkelt är ett mysterium som inte går att lösa.

Några frågor jag kommer att försöka besvara i min uppsats är:

·        Vad drömmer vi om?

·        Varför drömmer vi?

·        När drömmer vi?

·        Fungerar drömfångare?

Metod

Jag kommer till allra största del att använda internet som min informationskälla. För att få min information så korrekt som möjligt kommer jag att använda mig utav olika sidor och jämföra informationen. Jag använder mig internet för att man kan hitta mycket information men samtidigt kan man läsa tidningar och se dokumentärer på internet. Mina nyckelord när jag letar information är: varför drömmer man, när drömmer man och olika teorier om drömmar.   

1.     När drömmer man?

Under sömncykeln sägs det finnas fem olika steg. Dessa steg återkommer flera gånger under natten och det är under det femte steget som man drömmer som mest, det steget kallas REM-sömnen, men du kan även drömma under det fjärde steget som kallas NREM-sömnen.
Under REM-sömnen drömmar man cirka 80 % och under NREM-sömnen drömmer du cirka 15-50%.
REM står för ”rapid eye movement”. När du ”hamnar” i REM-sömnen är hjärnan aktiv, man gör många snabba ögonrörelser och andnings och hjärtfrekvensen ökar, det är då du drömmer.  
(http://www.alltomvetenskap.se/varfor-drommer-vi.aspx?article=2637) (http://www.somnupplysningen.se/om-kroppen-och-somn/om-drommar/)

 

1.1 Freuds teori

Freud var en man från Österrike som föddes år 1856. Han är författare till boken ”Drömtydningar” som är hans mest kända verk. Han hade alltså en egen uppfattning om varför vi drömmer men även om vad våra drömmar betyder.   
Först tog han reda på vad vi drömmer om. Hans slutsats var att vi drömmer om saker vi vill uppfylla och önskningar som vi inte kan uppfylla i verkligheten. Det kan även vara saker som inte är acceptabla i verkligheten och därför agerar vi ut dem i våra drömmar.
Efter att han tagit reda på vad vi drömmer om, tog han också reda på vad våra drömmar betyder. Freud tror att ens drömmar består av två olika lager. Det ena är det ytliga, alltså det vi tror att vi drömmer, det vi ser i drömmarna. Det andra lagret är det latenta innehållet som är den pysologiska meningen med drömmen, eller med andra ord; vad våra drömmar betyder.
Han ansåg alltså att det vi drömmer om har ett hemligt budskap, och vill man veta mer om vad drömmar betyder kan man läsa det i ”Drömtydningar”.
 (http://www.somnupplysningen.se/om-kroppen-och-somn/om-drommar/)
(http://www.alltomvetenskap.se/varfor-drommer-vi.aspx?article=2637)

1.2 Aktiverings eller Syntesteorin

De som ligger bakom Syntesteorin är Allan Hobson och Robert McCarley. Deras teori är helt annorlunda från Freuds. Våra hjärnor får massa intryck under dagen genom våra sinnen. Hjärnan formar sen en meningsfull uppfattning som blir vår verklighet. Syntesteorin säger att under natten får våra nervceller slumpmässiga signaler, men eftersom vi sover tolkar vår hjärna dem på ett annat sett än när vi är vakna. Den skapar en uppfattning av signalerna som den tror är veklighet men som egentligen är vår dröm.
Denna teori har till viss del ett vetenskapligt stöd men det finns vissa brister.
(http://www.somnupplysningen.se/om-kroppen-och-somn/om-drommar/)

1.3 Problemlösningsteorin

Problemlösningsteorin är kopplad till uttrycket ”sova på saken”. Detta uttryck brukar man använda när man inte kommer på någon bra lösning till ett problem. Man säger att man ska ”sova på saken” och sedan när man vaknar ska problemet vara löst. Problemlösningsteorin handlar alltså om att du försöker att komma på en kreativ lösning på dina vardagliga problem i drömmen. (http://www.somnupplysningen.se/om-kroppen-och-somn/om-drommar/)

1.4 Varför kommer vi inte ihåg det vi drömmer?

Även här finns det olika teorier till varför vi inte kommer ihåg det vi drömmer. Freud säger att vi inte vill komma ihåg våra drömmar. En annan teori säger att vi kommer tillbaka till verkligheten och att den tar över så fort vi vaknar, de säger att vi tänker framåt och inte bakåt.

En annan teori säger att det beror på hur man har sovit under natten. Den säger att om du inte kommer ihåg många drömmar beror det på att du sover väldigt tungt och bra. Medan du kommer ihåg fler drömmar om du sover dåligt och till exempel vaknar flera gånger under natten. Teorin säger alltså att det är bra att inte komma ihåg sina drömmar, för att det är ett tecken på att du sover gott.

En ytligare teori är att om du vaknar under den så kallade REM-sömnen kommer du ihåg mycket mer av det du drömt, än om du vaknar efter REM-sömnen, för då har du hunnit glömma stora delar. De flesta kommer bara ihåg en liten del av sin dröm och det är oftast slutet.   (http://www.somnupplysningen.se/om-kroppen-och-somn/om-drommar/) (http://www.alltomvetenskap.se/varfor-drommer-vi.aspx?article=2637)

1.5 Mardrömmar

Den vanligaste åldern att drömma mardrömmar är mellan 3-4 och 7-8 år, men du drömmer självklart mardrömmar efter dessa år också. Enligt statistik är det vanligast att man drömmer om att man faller eller att man blir jagad. Det som enligt statistiken är vanligast att drömma om i dessa åldrar är att man blir jagad av djur eller monster. Medan man i äldre åldrar oftast drömmer om att man blir jagad av en man.
Jag gjorde en liten undersökning för att stärka statistiken. Jag frågade en grupp elever mellan 14 och 16 års ålder om det någonsin drömt att de blivit agade av någonting. Det visade sig att 22 av 26 personer har drömt det.
Anledningarna till varför man drömmer just mardrömmar är många, men några av dem är; mediciner, sjukdomar, traumatiska händelser och vätskebrist.
(http://psykologisk.se/mardrommar-en-mardrom-har-ett-syfte-teorier-och-fakta/)

1.5 Drömfångare

Drömfångare kommer ursprungligen från Indianerna. Det är ett magiskt föremål som används till att fånga onda drömmar eller energier. Till en början var drömfångarna i storlek av en handflata med tillexempel fjädrar som hänger ner från den. Idag finns dem dock i alla möjliga storlekar. En drömfångare är till för att hjälpa dig att komma framåt i livet och att uppnå dina innersta mål. Dröm fångare sägs fånga upp dina onda drömmar, men i själva verket fångar den upp dina ”onda” energier och tar bort de som försvårar din väg till att uppnå ditt mål. Den förstärker även de energier som hjälper ditt att uppnå målet.  

De flesta tror att man måste hänga sin drömfångare över sängen för att den ska hjälpa med det är fel. Du kan hänga den över din säng, men det räcker med att hänga upp den på ett ställe där du ofta befinner dig. En drömfångare brukar generellt ”räcka” i ungefär ett år och sedan är det dags att byta. Det betyder att den inte längre hjälper dig lika starkt och att du behöver en ny som kan hjälpa dig ännu närmre ditt mål.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B6mf%C3%A5ngare)
(http://kvinnokraft.net/fragadrom.htm)

1.7 Fungerar drömfångare? 

Nu har vi kommit till den stora frågan; Fungerar verkligen drömfångare? Trots att svaret på denna fråga varierar från person till person så visar det sig att de flesta tycker att drömfångare fungerar. Tecken som tyder på att den fungerar kan tillexempel vara att du sover lugnare och att du får nya intressen som du aldrig trodde du skulle ha. Dock kan ”effekten” av drömfångare variera beroende på om du har många onda energier som förstör för dig eller om du bara har ytterst få. Har du många onda energier sägs du märka av drömfångaren mer då den hjälper att ta bort dem.
(http://kvinnokraft.net/fragadrom.htm)
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B6mf%C3%A5ngare)

Diskussionsdel

Här tänkte jag skriva om vad jag själv tycker om de olika teorierna, varför jag tror att man drömmer och mina åsikter om drömfångare.

Av de tre teorier som jag har läst som så tycker jag att Freuds teori och Syntesteorin har de mest rimliga förklaringar på varför vi drömmer. Först har vi Freuds teori om att våra drömmar innehåller två olika lager, vilket jag tror kan vara sant. Vi kanske ser en grej i drömmen men i verkligheten kanske det betyder något helt annat som vi inte riktigt kan ta reda på. Sedan har vi Syntesteorin som säger att vi får slumpmässiga signaler medans vi sover, viket jag också tror kan vara sant. Vi hör grejer och känner lukter när vi sover som då kanske kan påverkar vad vi drömmer om. Dock tycker jag att båda teorierna har sina brister. Tillexempel att Freud säger att man kan tyda drömmar. Jag tror att drömmarna kan betyder något annat än det vi ser, men jag tror inte att man kan tyda drömmarna och bestämma vad det betyder.

Nu tänkte jag berätta om varför jag tror att man drömmer. Jag tror att det finns massa olika anledningar till varför man drömmer. Jag tror inte att man kan bevisa helt vetenskapligt om varför vi drömmer och vad våra drömmar betyder. Ibland drömmer man mardrömmar och ibland drömmer man lyckliga drömmar. Jag tror det kan till stor del bero på hur du mår, vad du tänker på under dagen eller något du grubblar över. Oftast tror jag att det finns en koppling till det man drömmer om. Tillexempel om man drömmer en jätte lycklig dröm, du blir ihop med din ”drömdate” och ni gifter er på ett jättefint slott! Då kanske kopplingen är att man är kär i någon och att man önskar att man fick vara med den personen. Dock kanske det inte alltid handlar om hur man mår eller vad man tänker på, ibland handlar det också om vetenskapliga anledningar som jag nämnde tidigare, tillexempel medicin, men då är det oftast mardrömmar som är biverkningen.

Mediciner kan ibland som jag sa vara en anledning till att man drömmer mardrömmar. Då finns kopplingarna även där, men i en annan form.
Förutom medicinska anledningar tror jag att man drömmer mardrömmar om saker man är rädd för. Låt oss säga att du är rädd för spindlar, då kanske du drömmer att du är i ett rum som fylls med spindlar som kravlar runt omkring dig, osv. Jag tror också att mardrömmar kan handla om saker du har blivit utsatt för eller saker som du vet andra har blivit utsatta för. Känslan eller tanken av något hemskt som att ramla ner från ett jättehögt berg kanske sätter sig fast på hjärnan och när du sover råkar just den känslan eller tanken komma fram och skapa en så kallad mardröm.

Så alltså, jag tror att allt vi drömmer om har en koppling till något, tillexempel hur vi mår eller vad vi är rädd för. Dock finns det tillfällen då man drömmer jätte konstiga drömmar som du kanske inte alls kan koppla till verkligheten själv, men även då tror jag att den finns något liten koppling till det du drömde om. Kanske inte alltid till exakt allt som är med i drömmen, men åtminstone till det stora hela.

Nu kommer mina åsikter om drömfångare. Den sägs som jag sa ta bort onda energier och drömmar och den ska hjälpa dig att nå ditt innersta mål. Det tror jag inte att den kan göra. Jag tror att det är en påhittad historia som har levt vidare med varje generation. Även om statistik säger att det flesta ”märker av” sin drömfångare tror jag inte att de egentligen gör det. Jag tror att man själv inbillar sig till att tro att den fungerar. Vill man att den ska fungera gör den det på sätt och vis, men tror man inte på det så tror jag inte heller att den hjälper.

Tillexempel så ska den hjälpa en att nå sina mål i livet. Jag tror att den enda som kan påverka det är en själv. En del säger att drömfångaren har hjälpt dem men det tror jag bara är en inbillning. Man lurar sig själv att tro att den ska hjälpa men i själva verket är det en själv som har tagit tag i det och arbetat sig närmare sitt mål. Likadant med att man får nya intressen av drömfångare. Det är också något som jag tror vi lurar vår kropp till att tro. Vi tänker så mycket på att den ska hjälpa oss och väcka nya intressen att vi helt enkelt väcker dem själva.

Detta är bara min åsikt om drömfångar och alla har rätt till att tro som de vill. Tror man att den fungerar och att den hjälper en att nå sina mål tycker jag självfallet att man ska fortsätta att använda sig av drömfångare, men själv tycker jag att det verkar vara alldeles för påhittat och att den har alldeles för lite vetenskapligt bevis bakom sig för att verkar trovärdig.

 

  


Guds existens

1.      Inledning

Den här uppsatsen kommer att ifrågasätta frågan om en skapare. Det kommer att studeras och analyseras olika teorier och utifrån bevis komma fram till om det finns en skapare, ”Gud”, och vad det är som får folk att tro på en högre makt.

 

1.1  Syfte

Mitt syfte med denna uppsats är att få läsaren att skapa en bättre uppfattning om hur våran värld skapades. Frågorna jag ska svara på är:

·         Finns gud?

·         Hur skapades världen?

·         Varför väljer folk att tro på gud?

 

1.2  Metod

Metoderna jag har använt för att söka information till denna uppsats är till största delen olika artiklar på internet men också en dokumentär. Jag har även använt internet för att dubbelkolla mina källor för att vara säker att allt jag läser är sanning.

2.      Skapelsen av skaparen

2.1.   Primitiv tro på gudar

Människor har alltid trott på gudar. Ända sedan man kunde definiera en människa som en människa har hon avgudat olika djur, väder och helt påhittade gudar. Men vad får den primitiva människan att tro på en högre makt? Tänk dig att du lever på stenåldern och ser ett månsken. Du har aldrig sett eller hört om det förut, och man kan inte förklara det med vetenskap som idag. Du tror då att det är ett mirakel. En gåva, ett tecken en gud har givit dig. Och på den tiden när människan levde i naturen var hon underlägsen de vilda djuren. En mammut sågs som stor och mäktig eftersom det tog flera man för att få ner den. Det fanns också många andra majestätiska djur som människan började se som heliga.

2.2.   Den första religionen

Den första religionen är troligen den grekiska tron på Zeus och hans sällskap. Det har funnits religioner innan det men det här är den äldsta man har kunnat stabilisera hela tron. Man vet deras historier, regler och sätt att följa tron.

2.3.   Moderna religioners skapelse

Den största religionen idag är kristendomen. Folk har länge sett Jesus som guds son och tror blint på det bibeln säger. Men man har kunnat bevisa att nästan allt inte är sant. De var romerska ledare som formade religionen så att de skulle kunna styra folket bättre. De var dom som sa att Jesus var guds son för att folk då lättare skulle se kyrkan som allsmäktig. Jesus var en vanlig man som var gift med en hora. Han hade till och med troligen ett barn. Men om han hade ett barn så skulle folket dyrka han och inte påven. Därför bestämde de att han inte var barn och eftersom han var guds son inte lockades av den kvinnliga kroppen. I själva verket så var Jesus bara en helt vanlig man som bara försökte hjälpa folk. Ungefär som att en politiker som tycker att man ska öka socialbidrag till de fattiga skulle avgudas i flera tusen år.

Man har också kunnat hitta många flera saker som inte stämmer. T.ex. så har astronomer kunnat bevisa att stjärna så påstås ha lett de tre vise männen inte existerade. Det hade funnits ett liknande fenomen 500 år f.kr. på sommaren någonstans i Afrika. Men inte där kristendomen påstår att den var.

 

3.      Olika teorier på våran skapelse

3.1.   Bibelns skapelseberättelse

De flesta människor vet grunden i skapelseberättelsen så därför ska jag bara gå igenom några viktiga händelser och studera dem.

Gamla testamentet säger att gud skapade världen under en 7-dagars period. Första dagen skapar gud dag och natt genom att skilja ljus och mörker. Andra dagen delar gud upp vattnet i två delar och bygger himlen för att skilja dom åt. Tredje dagen skapar gud land och växter. På den fjärde dagen skapar gud solen, månen och stjärnorna för att kunna utmärka tid och datum. Dag nummer fem skapar gud alla vattenlevande djur och alla fåglar. Den sjätte dagen skapar gud alla marklevande djur och sist sin egen avbild, Adam. Den sista dagen, dag nummer sju, vilar gud och beundrar sitt mästerverk.

 Här kan man hitta många händelser som inte är möjliga. Ett av dem är att han skiljer ljus och mörker åt innan han skapar sol och stjärnor. Vad kom ljuset han skilde ifrån mörkret ifrån? Och i skapelseberättelsen påstås det att eva var skapad ifrån Adams revben. Och det är omöjligt för något sådant att hända eftersom ett ben inte har vad som krävs för att bygga något mer än ben. Allt det kan göra är att växa igen med hjälp av kroppen om det har brutits. För att en människa ska kunna växa fram krävs det att två sex celler sammanförs och arbetas på i månader, något som är omöjligt att ske utifrån ett simpelt revben. Det man kan göra är att ta DNA från benet och föröka klona.

 

 

 

3.2.    Big Bang

Big Bang teorin är grundad på att universum som vi vet idag inte existerade. Sedan började universum expandera och fysikens lagar skapades. Det var ingen explosion utan en expansion.

Detta är nutidens mest accepterade teori om hur universum skapades. Men det är inte bara en teori utan det finns flera olika grenar baserade på samma händelse.

Men det finns ännu inte nån teori som på bra sätt förklarar varför det hände. Vissa ser detta som en bevis på guds existens, att han måste ha varit den som orsakade big bang. Dessa människor tycker också att ett bevis på att gud finns är att vi gör det. För oddsen att allt ska vara perfekt i vårat universum är jätte små. Dr. John Pokeinghorn är en vetenskaps man som också tror på gud. Han vet hur precisa alla krafter i universum måste vara för att allt inte ska kollapsa. Dr. Alan Goof å andra sidan tror att när big bang skedde så skapades inte bara vårat universum utan ett oräkneligt antal andra också. Detta skedda inte på en gång utan var en process som kanske fortfarande sker. Det är när en bit av big bang sluta expandera som ett universum skapas.

3.3.   Alternativa teorier

Det finns ett oräkneligt antal teorier om hur världen skapades. I stort sett varje religion har en. Men de flesta är från en vetenskaplig syn helt omöjliga. Men jag tänker inte gå inte på alla föråldrade skapelse berättelser. Jag tänker istället sikta in mig på en mer nyskapande teori. Den gå ut på att vi egentligen inte existerar, utan hela vårt universum bara är en simulering.

Idag är en hjärna ungefär dubbelt så kraftfull som en vanlig dator. Men kraften i den dator dubblas cirka var trettonde månad. Så säg att vi lever 2013 och har två väskor. I en väska ligger det en hjärna och i den andra en dator. Dom har ungefär samma massa. Om du sedan frågar båda frågor utan att veta vilken som är vilken och får samma svar från båda. Då måste du se båda som likvärdiga. Om 35 år så är en dator 8,589,934,592 gånger kraftigare än den mänskliga hjärnan. Om vi räknar att befolkningen har ökat då kan vi säga att datorn är lika smart som hela jordens befolkning. Då skulle vi kunna starta en simulering av oss själva utan någon som helst skillnad. Människorna i simuleringen är exakt lika medvetna som oss.

Men vad är det då som skiljer oss från The Sims? Vad är det allting som skapas på en dator har gemensamt? Den begränsade grafiken. Hur bra grafik man än har så kan man ändå zooma in på pixlarna. För hela den virtuella världen är uppbyggd av pixlar. Men forskare har upptäckt att om man zoomar in i vår värld kan man faktiskt hitta pixlar. Hela vår värld är uppbyggd av små fyrkanter. Det är läskigt att tänka på det här sättet men det är helt sant. Så vad är det då som skiljer oss från en framtida simulation? För det är klart att grafiken också kommer att utvecklas på 35 år. Och det är bara jorden, tänkt dig sen när man har tillräckligt kraftfull dator för att kunna skapa hela vårat universum med eventuellt utomjordigt liv? Alltså är det fullt möjligt att vi lever i en framtida simulering. Tänk dig om våra liv bara är ett spel för någon? Visst kan det kännas så, när saker trots omöjliga odds sker, eller när det känns som någon styr universum på ett visst sätt bara för att jävlas med dig.

4.      Varför väljer folk att tro på gud?

4.1.   Kyrkans makt

Kyrkan har de senaste tusentals åren styrt vårt samhälle. De är bara det senaste århundradet som präster och ”guds folk” har tappat makten. Hur kommer detta sig kan man undra. Det är för att med dagens teknik och forskning kan man komma på bättre förklaringar till våran existens en att en gubbe som sitter på ett moln skapade allt på några dagar. Men innan man hade några andra vettiga förklaringar så lydde man kyrkan blint och var rädd för att tro på något annat. Och varför skulle du? Prästerna var ju de mest bildade och visste allt och om dom säger att gud finns så gör han ju det.

Denna makt utnyttjade såklart kyrkan som jag pratade om tidigare. När senaten i rom upptäckte hur många som var kristna och följde guds ord istället för kejsaren valde dom ut en påve och sa att han var guds mellanhand till jorden. På detta sätt skulle folk dyrka påven och rom kunde välja alla regler. I och med det kunde de behålla makten.

Men var det här en dålig sak? Nödvändigtvis inte. Idag är vårt samhälle tillräckligt civiliserat för att klara sig utan religion men det var inte jorden på den här tiden. Religion skapade lagar som folket följde och hindrade kaos. För folk struntade om de blev kastade i fängelse ett litet tag när de svälte, men om de skulle bli kastade i helvetet för all evighet så blev de helt plötsligt fromma som lamm. Och tänk dig en by på stenåldern där en stor stark jägare har dödat ett djur som han tänker äta. Men han är hungrig och vill inte dela med sig. Hela byn är beredd att slåss men alla vet att jägaren är starkare. Då kommer plötsligt en shaman fram och säger att jägaren upprör gudarna om han inte delar med sig. Shamanen har precis hejdat ett blodbad från att ske.

Så religion har uppehållit lagar och fred men också varit med och skapat kaos. Man kan säga att religion motarbeter sig själv. Prästerna predikar om fred mellan människor samtidigt som nästan alla historiens krig är pågrund av religion. T.ex. under korstågen uppskattar man att miljontals människor dödades varav majoriteten oskyldiga människor. Och tänk på alla andra krig och massakrer som skett pågrund av folks olika tro.

4.2.   Gud hjälmen

Gud hjälmen, eller ”Koren hjälmen” som den hette från början efter sin skapare Stanley Koren, är precis som det låter en hjälm som återskapar känslan av gud. Hjälmen skickar elektromagnetiska vågor in i temporärloben för att simulera känslan att vara omgiven av en högre makt. Med hjälp av hjälmen kan han framkalla känslan på kommando, men ibland kan denna händelse ske naturligt. Och säg nu att du är en troende person sitter i kyrkan och får den här känslan av att en högre makt omgiver en. Personen tror såklart att han fått en uppenbarelse. Det är denna känsla man försöker uppnå genom meditation.

Detta fenomen kan även ske med hjälp av extern påverkan från naturliga orsaker. När Martin Luther var ung så var han en inte så religiös akademiker. Men en dag när han gick hem så slog blixten ner nära han och Martin Luther kastas bakåt. Sedan skriker han enligt legenden ut ”I will become a monk!” På den tiden trodde man då att gud hade talat till honom genom blixten. Men en mycket mer trolig förklaring är att elektromagnetiska vågor från blixten stimulerade hans temporärlob och gav känsla av en uppenbarelse.

5.      Avslut

Det jag har kommit fram till när jag har skrivit den här uppsatsen är att det inte finns någon gud. Åtminstone inte som de flesta tänker när de hör ordet ”gud”. En sak som är fakta är att vi inte kan veta säkert. Vem vet vad som egentligen är sanning och inte? Det är fullt möjligt att det finns en högre makt, eller en så kallad gud. Det är upp till var och en att skapa sin egen uppfattning om vad den ska tro på. Det ända jag kan göra är att genom denna uppsats hjälpa dig på vägen till upplysning.

 

 

 

 

 

 

6.      Källförteckning.

·         http://en.wikipedia.org/wiki/Power_of_two 5/4-12

·         http://sv.wikipedia.org/wiki/Grekisk_mytologi 29/3-12

·         http://www.shaktitechnology.com/god_helmet.htm 5/4-12

·         http://en.wikipedia.org/wiki/God_helmet 5/4-12

·         http://sv.wikipedia.org/wiki/Skapelseber%C3%A4ttelse 2/4-12

·         ”Through the wormhole” Season 1. Episode 1.


RSS 2.0