Grekisk Mytologi

Examensarbete av Tova Eriksson

Inledning:

I denna uppsats så kommer vi kasta oss in i en värld av modiga hjältar och storslagna gudar. Låt oss ta en närmare titt på hur de gamla grekerna såg på sina förfäder och självklart på vad de trodde fanns bortom molnen.

Jag har valt att fördjupa mig i den grekiska mytologins fantastiska värld för att de annorlunda berättelserna och karaktärerna intresserar mig och det är något jag velat ta reda på mer om länge, men inte fått chansen tidigare.

 

Syfte:

Syftet med uppsatsen är få en insikt av hur en utdöd kultur ser ut och hur den har påverkat dagens samhälle. Vilka likheter är det mellan det gamla grekland och den nutida världen? Det finns ingen kvar att berätta om hur det var på den tiden så hela kulturen är lite av ett mysterium med saknade pusselbitar.

 

Vad jag vill ta reda på under mitt arbete är:

 

·         Vad är grekisk mytologi/vart kommer den ifrån?

·         Vilka gudar/gudinnor ingår och vad gör de?

·         Vilka var hjältarna?

·         Hur har den påverkat resten av världen?

 

Metod:

I mitt sökande på svar till mina frågor så kommer jag att läsa i böcker och söka på internet för att få fram mycket fakta om varje del.  Eftersom det inte finns något facit på vad som är rätt och fel i mitt ämne så behöver jag olika källor så att de går att gemföra. Jag kommer nog mest att inrikta mig på böcker eftersom de har oftast bättre fakta och en bättre grund bakom den. Eftersom det inte är så många svenska hemsidor som är intresserade av ämnet så kommer de flesta av mina internet källor vara på engelska för att uppnå bästa möjliga sökresultat. Jag kommer också att använda den lilla kunskap som jag redan har om ämnet.

Mina nyckelord i sökningen kommer att vara: greek mythology, greek gods and godesses, greek mythology heros.

 

 

1.1 Grunden till den grekiska mytologin:

Ordet ’myt’ kommer från det antika grekiska ordet muthos som från början betydde ’yttrandefrihet’ och blev senare mer känt som ’berättad eller skriven historia’. Det grekiska ordet muthologia som för grekerna betydde det ’att tala om eller återberätta historier’. Idag när man pratar om ’mytologi’ så syftar man på både en samling myter och på studiet om dessa myter. Det finns dock ingen klar definition av ordet ’myt’ men forskare har delat upp det i tre huvudkategorier: legender, folksagor och ’rena’ myter.

      Det finns ingen klar fakta på vad grekerna trodde på eftersom trotts deras storslagna byggnader och civiliserade livsstil så fanns ingen riktig litteratur på den tiden. Informationen om vad vi vet idag kommer från gamla dikter som hittats från de antika grekerna. På 700-talet f.Kr. så skrev diktaren Homeros den första skriftliga versionen av legenderna om det grekiska övertagandet av staden Troja. Dessa skrifter är bevarade i de välkända dikterna Odyssen och Illiaden.

      Alla legender som hade förts vidare från generation till generation i 400 år tills de nått fram till Homeros är alla baserade på verkliga händelser. Både karaktärerna och vad de gjorde var verkligt men innehåller dock onaturliga element så som möten mellan gudar och människor, samt övermänskliga bragder, magi och monster. Eftersom många av de gamla dikterna var skrivna för att underhålla så är det inte konstigt att diktarna överdrev om de grekiska hjältarna. De var ju trots allt deras egna förfäder.

 

 

1.2 Gudar och gudinnor:

Inom den grekiska mytologin så finns det hundratals gudar och gudinnor som alla har en varsin uppgift i världen. Även fast alla gudar och gudinnor behövs för att hålla världen i balans så finns de ett antal gudar som är mer uppskattade än andra. Dessa gudar sägs bo på det stora berget Olympos varifrån de ser ut över människovärlden.

Det här är lite om några av dem:

Afrodite: (kärlekens gudinna)

Afrodite, även känd som Venus, var skapad av kristallvattnet i Paphos skum på ön Cyprus, när titanen Cronos dödade sin sin fader, den store titanen Ouranos, och kastade hans könsorgan i havet.

      Afrodite blev bort gift till tråk månsen Hephaestus, smidkonstens gud. Hon trivdes inte i hans sällskap och hade sina tankar på helt annat håll. Hennes hjärta tillhörde Ares, guden över krig, som hon hade en passionerad kärleksaffär.

      Enligt en legend så födde Afrodite Eros, den bevingade kärlekscupiden och att hon ofta slår följe med honom.

Afrodite är känd som gudinnan över kärlek och för att vara den vackraste av alla gudinnor. Hennes symboler är gördel, snäcka och spegel samt så är hennes heliga djur duva.

 

Apollon: (Musikens gud)

Apollon är son till människan Leto och Zeus, Olympens härskare. Han föddes på den fagra grekiska ön Delos och är den yngre tvillingen till Artemis, jaktens gudinna.

     Apollon är den grekiska guden över musik och ofta ihopkopplad med solen medans hans syster Artemis är igenkänd i månens tecken.

    Apollon är känd för att vara en stilig, stark och ungdomsful gud med imponerande gyllene hår. Hans symboler är lyra, stativ, lagerträd och mittpunktsten. Hans heliga djur är varg, korp och ödla.

 

 

Ares: (krigsguden)

Ares (även känd som Mars) är den grekiska krigs guden och son till guden Zeus och gudinnan Hera. Han är också halvsyster till Athena, visdomens gudinna.

Precis som sin mamma, Hera, så är Ares en svår karaktär att hantera och är ytterst opopulär bland både gudar och dödliga. Det är av denna anledning som ingen grekisk stad har velat ha honom som beskyddare. Han bråkar ofta med jakt gudinnan Artemis och också sin syster Athena, speciellt under de Trojanska kriget.

Ares hemliga älskarinna var Afrodite, kärlekens gudinna, och deras sammanförelse resulterade till födelsen av Armonia (Harmoni), vilket sågs som en böjning av två olika krafter.

     Ares symbol är spjut och hans heliga djur är hund.

 

Artemis: (jaktens gudinna)

Artemis, även känd som Diana, föddes på berget Cynthus på ön Delos som dotter till guden Zeus och dödliga Leto. När hon föddes så hjälpte hon sedan sin mamma med att föda hennes tvillingbror Apollo som sedan blev musikens gud.

Som barn så bad Artemis Zeus att hon skulle bli en evig jungfru och blev därför en av de tre oskulda gudinnorna i den grekiska mytologin.

      Artemis är den grekiska jakt gudinnan och även fast än hon jagar djuren så är hon också deras beskyddare. Man vill inte bråka med henne för mer än en gång så har hon förvandlat människor hon ogillat till djur och jagat dem tills de stupar.

      Artemis’ symboler är pilbåge och pik och hennes heliga djur är orm, björn och hjort.

 

Athena: (vishetens gudinna)

Athena, eller Minerva, är visdomens gudinna och dotter till Zeus och Metis. Athena var gudinnan som lärde ut olika bra färdigheter till människorna som till exempel vävning och sömnad till kvinnorna och jordbruk samt metallurgi till männen. Hon ger viktiga råd och står vid människornas sida i vått och torrt.

      Efter att ha tävlat med havs guden Poseidon så blev Athena den officiella beskyddaren av staden Aten och staden Parthenon var också byggd i hennes ära. Hon är känd som ”Athena Nike” (Athena den segerrika), eftersom folk trodde att de var hon som gav segern till Atenarna i de Persiska kriget.

      Athenas symboler är spira, slända och aegis (en getlik sköld). Athenas heliga djur är ugla, vishetens symbol.

 

 

Hades: (underjordens härskare)

Hades, eller Pluto, är den grekiska mytologins döds gud och härskare över underjorden. Han är son till titanerna Cronos och Rhea. Hans fru är Persefone som han tog från hennes mamma Demeter och sedan tog med till underjorden.

     Hades är härskare över dem som har dött och även fast han inte bor på berget så ses han som en av de olympiska gudarna. Han har ett samarbete med dödsängeln Karon. Karons jobb är att föra de som har dött med båt till underjorden.

    Hans symbol är en hjälm som gör honom osynlig.

 

 

Hera: (himmelens drottning)

Hera, även känd som Juno, är dotter till titanerna Cronos och Rhea och hon varen av Zeus’ tre systrar. Hon blev senare också Zeus’ fru och därmed himlens drottning. Tillsammans så fick de fyra barn; Eilithyia, gudinnan som skyddar under barnafödande, Ares, krigs guden, Hebe, ungdomens gudinna och Hephaestus, smideskonstens gud.

      Även fastän Hera är en av de vackraste gudinnorna på Olympen så gav Zeus henne många anledningar att vara misstänksam och svartsjuk. Hon håller sig helst på höga platser där hon kan hålla koll på sin man. Ibland så kan hon göra skada åt Zeus’ älskarinnor eftersom Zeus själv är osårbar.

      Hennes symboler är diadem, spira och granatäpple, en symbol för fruktbarhet

 

Hermes: (gudarnas budbärare)

Hermes, eller Mercury, föddes i en grotta på berget Cyllene och är son till Zeus och bergsnymfen Maea, som är dotter till titanen Atlas.

      Hermes bär bevingade sandaler och är därför den snabbaste av alla gudar. För att han är så snabb så blev han då utsedd till budbarare och är den enda av de grekiska gudarna som kan besöka himmel, jord och underjorden.

De är ett välkänt faktum att de gamla grekerna utrustar sina gudar med mänskliga svagheter. Hermes har till exempel ett oemotståndligt behov av att stjäla och har snabbt utvecklats till en gud för de otrogna och tjuvaktiga. Han hjälper ofta sin far Zeus att komma undan med sin otrogenhet mot sin fru Hera.

 

Hestia: (hemmets gudinna)

Hestia, eller Vesta, är titanerna Cronos och Rhea och är en ledande gudinna bland de dödliga.

      Hon är en av de tre oskullda gudinnorna i grekisk mytologi. Både Poseidon och Apollon önskade att få gifta sig med henne, men Hestia har svurit till Zeus att aldrig knyta band till en man för att förevigt förbli ren och obefläckad.

      Hestia har ingen allmän sekt, men hon blir bedd till och dyrkad i alla tempel oavsett vilken gud som vanligen tillbeds i det.

 

 

Poseidon: (havsguden)

 Poseidon, även känd som Neptune, är den grekiska havsguden. Han är son till titanerna Cronos och Rhea och äldre bror till Zeus, Olympens härskare.

      Poseidon är känd för att vara den mest trumpna, giriga och hetlevrade guden bland Olympierna. en gång förolämpad så kommer han utan tvekan att hämnas, som han gjorde med Odysseus som brutalt förblindade hans son, cyklopen Polyphemus. Poseidon gillar att korsa hav och oceaner med sin gyllene vagn omringad av delfiner.

      Han sägs vara orsaken till alla naturkatastrofer, men har är också den som håller allt fridfullt.

Poseidon har två hem. Det ena är på berget Olympen tillsammans med de andra olympianrena, men han trivs bäst i sitt hem under havsytan med sin fru Amphitrite.

       Hans symboler är treudd och hans heliga djur är delfin och häst. Enligt en legend så är han guden som blåste liv i den första hästen.

 

Zeus: (olympens härskare) 

Zeus, eller Jupiter, är den yngsta av sex barn till titanerna Cronos och Rhea. Alla, förutom Zeus själv, hade blivit svalda hela av deras far Cronos, men Zeus lyckades till slut att rädda sina bröder och systrar och gifte sig senare med sin äldre syster Hera. Han har dock varit otrogen oräkneliga gånger och har ymnigt med barn utanför äktenskapet.   

      Zeus är herren över rättvisa, straffar alla som har ljugit eller brytigt ett löfte, men han är också rättvis och balans i världen är hans yttersta angelägenhet.

      Hans symboler är spira, tron och blixt.

 

1.3 Hjältar:

I en värld av monster och bongstyriga gudar så måste det också finnas hjältar. De är oftast speciella människor eller rent av halvgudar som har gjort sitt för att få de dödliga människorna säkra i denna ostadiga värld som berättelserna utspelar sig i.

 

Detta är två av de kändaste:

 

Herakles:

Troligen den mest kända hjälten inom den grekiska mytologin är Herakles, eller som nog de flesta känner honom som ”Herkules”. Han sades vara den som gjorde världen säker eftersom han med sin enorma halvguds styrka dödade många hemska viddunder som terroriserade samhället.

      Herakles är son till guden Zeus som genom att förvandla sig själv till en kopia av Herakles’ blivande mamma, människan Alkmenes, man. Zeus förförde henne och födde sedan tvillingarna Inflikes, som var son till Alkmenes riktiga man och Alkides som senare blev känd som Herakles.

      När Herakles blivit äldre så blev han iväg skickad som dräng på en äng uppe i bergen. En dag när han stod och vallade får så kallade två nymfer till sig honom med varsitt erbjudande. Den första erbjöd honom ett lätt och behagligt liv medans den andra gav honom en chans till ett liv av ära och berömmelse, men då skulle han behöva jobba hårt enda tills den dagen kom. Han tvekade inte och valde den andra nymfens erbjudande.

      Eftersom Herakles besatte sådan gudomlig styrka så fick han uppgiften av kung Thespius att döda ett lejon som hade terroriserat och överfallit boskap runt om i byarna. Trots att besten verkade vara näst intill oövervinnlig så lyckades Herakles tillslut döda den och bar dess skin över axlarna i triumf när han återvände till kungen. Kung Thespius var mycket nöjd med Herakles’ presstation och som belöning så fick han försöka göra alla kungens 50 döttrar gravida på en enda natt. Prinsessornas barn blev sedan den första generationen av ättlingarna till den store hjälten Herakles. Dessa människor blev kända som Heraklider.

 

Perseus:   

Berättelsen om Perseus’ liv börjar innan han ens var påtänkt. Allt började när Perseus’ morfar, kung Akrisios av Argos gick till ett orakel för att få reda på sin framtid. Oraklet sa att Akrisios en dag skulle ligga död för sitt eget barnbarns hand. Kungen blev skräckslagen och beordrade att hans enda dotter, den fagra Danae, skulle låsas in och inte få kontakt med någon man.

      Danae blev inlåst i djup källare med inte mer än en liten springa som släppte in solljus i cellen. Genom den springan så kom en dag ett regn av guld som sedan tog skepnaden av överguden Zeus. Nio månader senare så födde Danae Perseus som hon under en längre tid dolde för sin far tills han en dag upptäckte dem när han var på besök.

     I rent raseri så lät han låsa in sin dotter och Perseus i en kista som sedan slängdes i havet, men Zeus vakade över dem dag som natt tills de en dag flöt i land på ön Serfios. De upptäcktes av fiskaren Diktys som var på väg att hämta sina nät när han hittade kistan med Danae och Perseus hopkurade på botten. Diktys lät dem bo hos sig och de levde ett enkelt men bekymmersfritt liv tillsammans.

      År senare så blev det känt att Diktys inte längre bodde ensam. Diktys hatade bror Polydektes, som också var kung på ön, fick allt han ville och fattade snabbt tycke för den vackra Danae och krävde att hon skulle bli hans brud. Kungen gillade dock inte Danaes son Perseus så han bestämde sig för att göra sig av med honom.

      Polydektes hånade Perseus för det faktum att han hade växt upp med sin mamma och hans egna klena bror. Han kallade honom svag och sa att det bara fanns ett sätt för Perseus att bevisa sin manlighet. Perseus skulle resa till världens ände och dräpa gorgonen Medusa och föra hennes huvud tillbaka till honom. Av ren ilska så godtog han uppgiften med villkoret att Polydektes skulle låta både honom och hans mamma vara ifred.     

      Så fort Perseus hade lämnat kungen så insåg han hur hopplöst läget var. Han hade ingen aning om hur han skulle lyckas ta sig till världens ende. Då plötsligt så uppenbarade sig en vacker kvinna som kramade honom och sa att hon var hans halvsyster. Det var gudinnan Athena som hade kommit för att hjälpa honom. Hon berättade att gudarna var på hans sida och ville hjälpa honom på alla sätt de kunde. Han fick Hermes sandaler, Hades osynlighetshjälm och av Athena själv fick han ett skarpt svärd samt en sköld med blankpolerad insida. Hon förklarade att han inte fick möta Medusas blick, men han kunde se hennes spegelbild i skölden.

      Efter att ha mottagit gudarnas bidrag så tog det inte lång tid innan Perseus tillslut nådde världens ände och gorgonernas tillhåll. Medusa kom flygande emot honom, men hon kunde inte se honom på grund av Hades osynlighetshjälm, dessvärre så kunde hon känna lukten av honom. När Medusa fått upp vitringen så störtade hon rakt mot honom. Perseus svingade svärdet i en båge omkring sig och öppnade inte ögonen förrän det isande skriket hade tystnat. Han vände blicken bort när han stoppade ner huvudet i en lädersäck han hade fått från Athena och återvände sedan till ön Serfios.

      Kung Polydektes var mäkta förvånad över att se Perseus återvända, men trodde inte ett ord av vad Perseus sa om att han hade självaste Medusas huvud i säcken. Folkmassorna började långsamt dra sig mot utgången när Polydektes öppnade säcken och sakta började förvandlas till sten.

      Från och med den dagen så var Perseus folkets befriare och alla uppskattade hans mod. Efter att Polydektes förstenats så utropades Diktys till ny kung och Danae blev hans drottning.

      Trotts Perseus mer än behagliga liv så hade han fått smak på äventyr och ville resa runt i världen. Först bestämde han sig för att göra ett besök hos sin morfar. Kanske han skulle acceptera honom nu när han var hjälte, men när kung Akrisios hörde att hans barnbarn skulle komma på besök så blev han rädd. Han lämnade sitt kungarike och åkte till Larissa, men ingen kan undkomma ödet.

      Perseus gjorde ett oväntat stopp i Larissa. De pågick idrottstävlingar där just då och Perseus som aldrig hade sett de förut blev mycket fascinerad. Han blev in bjuden att prova diskuskastning och trotts att de var hans första försök så flög den lilla keramikplattan enda upp på läktaren. Diskusen träffade en av åskådarna i huvudet och vem var det om inte kung Akristos. Han avled omgående.

 

 

1.4 Hur det har påverkat resten av världen:

Runt om i dagens samhälle så kan man än idag hitta stänk från antikens Grekland och den grekiska mytologins värld. Bland annat så är i stortsätt all arkitektur och byggnadskonstruktion inspirerad av de gamla grekernas sätt att bygga på. Bara de faktum att sådana fantastiska byggnadsprojekt ens var möjliga så långt tillbaka i historien är ett fenomen i sig.

      Förutom alla ord som har återanvänts och formats om från urgrekiskan så förekommer delar av den grekiska mytologin och kultur i mycket av den litteratur som trycks idag.

      Mycket av den konst som har blivit till genom tiderna har blivit influerad av de antika Grekland. Om man tittar på tillexempel målningar från renässansen så är grekiska mytologiska berättelser och karaktärer inte allt för sällsynta.   

      Något annat viktigt som vi nog inta hade haft om det inte hade varit för den här tiden är de matematiska genombrotten som utspelades och utvecklades i de gamla Grekland. Om inte antikens Grekland hade funnits så hade vi inte häller fått demokrati och det är de som alla länder i världen strävar efter eller önskar att de kunde ha.

 

2.1 Avslut/Diskussion:

Grekisk mytologi är grekiska berättelser om riktiga händelser som har hänt men som har blivit förvrängda och överdrivna med tiden. Det är nog en av anledningarna till att folk tycker att de är spännande än idag. Allting om hämnd och svek är något alla idag kan relatera till och de övernaturliga får berättelserna att bli spännande och de drar in en större publik.

      Som jag har nämnt tidigare så har alla gudar sina mänskliga drag och svagheter vilket talar om att ingen riktigt är perfekt, inte ens dem man ser upp till. Ingen är helt felfri och alla kan göra misstag. Det är detta som jag tycker att de grekiska gudarna skiljer sig från den kristna guden. Om man tar överguden Zeus tillexempel. Han är precis som den kristna guden hård och rättvis, men Zeus är lite mer avslappnad och värkar inte lika spänd. Gud straffade Adam och Eva för att de hade fallit för frestelsen att äta den förbjudna frukten precis som Zeus gång på gång har fallit för frestelsen av vackra kvinnor. Detta visar bara hur mycket mer mänskliga de grekiska gudarna är.

      Efter att ha jobbat med detta ämne så har jag upptäckt de nästan skrämmande likheterna mellan konflikterna och intrigerna i historierna och hur dagens samhälle ser ut. Trotts att detta skrevs för mer än 2000 år sedan så är de inte så olikt de som alla måste tampas med ibland.

 

Jag tror nog att alla kan lära sig något från hjältarna i den grekiska mytologin. De var vanliga människor som hade modet att göra stordåd. Trotts att de hade superstyrka och inte var exakt som alla andra så vågade de stå ut i mängden och från början så visste ingen av dem vad de egentligen var. Så man kan säga att det enda som var riktigt enastående var deras mod och viljekraft.         

 

Den grekiska kulturen har spelat stor roll inom konsten och litteraturen i dagens samhälle. Varje liten bit i det förflutna har gjort sin del i att bygga på det oändliga pussel som bara fylls på med fler och fler bitar för varje händelse eller ny upptäckt som görs runt om i världen. Varje liten händelse kan bli större med tiden. Även fast än ingen riktigt tror på historierna som berättades i antikens grekland längre så hade världen aldrig kunnat bli densamma utan dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källförtäckning:

 

http://www.greekmythology.com/                                                                v12

 

http://www.greek-gods.info/greek-gods/                                                     v12, 13

 

http://www.ungafakta.se/grekiskmytologi/                                                   v13, 14

 

http://www.ungafakta.se/grekiskmytologi/                                                   v13, 14

 

Gibson Michael (översättning: Karin och Sven Stolpe) Grekisk Mytologi  Tryckår 1983

 

Bellingham David En introduktion till grekisk mytolo

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0