Heavy Metal Evolution

Heavy metal & mycket annat av Arvid Pettersson

1.1 – Inledning

Heavy metal är en av de coolaste musikstilarna som finns! Detta examensarbete kommer att leda dig som läsare in i en galen men också så underbar värld kallad heavy metal. Du kommer att få läsa om spännande personer som Tony Iommi och Scott Ian!

I dagens musiksamhälle är det pop och andra liknande genrer som dominerar, men det finns fortfarande många metalband kvar. Sedan 2000-talet har glam metal (även ibland sleaze rock, en blandning av metal och pop) kommit tillbaka med nya och fräscha band (speciellt i Sverige). Sådana sleaze rock band är t.ex. de svenska banden Crashdïet och Hardcore Superstar.

 

1.2                               – Syfte

Målet med det här examensarbetet är att undersöka heavy metal på djupet. Jag har valt ämnet på grund av att jag har ett enormt intresse för musiken och att jag själv är musiker. Jag är väldigt påläst om heavy metal men jag vill veta ännu mer. Jag vill också med detta hjälpa andra att förstå hur underbar heavy metal är.

Jag har även en del frågor jag vill ha svar på:

·         Var härstammar heavy metal ifrån?

·         Vilket var det första ”riktiga” metalbandet?

·         Vilket metalband är/var mest nyskapande av ursprungsbanden från 70-talet?

 

1.3 – Metod

Jag har använt mig främst av internet och TV-programmet Hårdrockens Historia (SVT). Jag kunde mycket om det innan också men valde att förbättra mina källor genom att leta på nya. Jag har tittat mycket på källorna som finns på Wikipedia också. Av de fakta jag har hittat är de mesta på engelska vilket är bra för att det finns mer fakta på engelska sidor. Jag har använt sökord så som: Heavy metal, Hard rock, Heavy metal evolution, med flera.

 

2. Heavy metal – hårdare än allt annat

2.1 – Början av heavy metal

Även om Black Sabbath’s självbetitlande debutalbum anses vara det första ”riktiga” heavy metal albumet så är det inte bara Black Sabbath som ensamma skapade genren heavy metal. Band/artister som Scorpions och Alice Cooper (Group) har också varit med och skapat stilen. Båda dessa band bildades runt 1965. Scorpions är ett tyskt band medan Alice är från USA. En av Scorpions gitarrister Uli Jon Roth sa i en intervju med Sam Dunn (Hårdrockens Historia) att hans gitarrspel helt är inspirerat av klassik musik. Alla dessa snabba gitarrsolon, som är en stark del i heavy metal låtar, kommer från den klassiska musiken. Medan Uli Jon Roth inspirerades av klassik musik blev Tony Iommi, gitarrist och låtskrivare i Black Sabbath, inspirerad mycket av blues och rock. Iommi är en av de största kompositörerna inom heavy metal. En av hans mest kända verk är ”Iron Man” som han komponerade ihop själv. Till och med The Beatles var med och formade en del av heavy metal genren med låten ”Helter Skelter”. Flera andra hårdrocksband har blivit hedrade som grundare av heavy metal men Black Sabbath kommer ändå alltid att stå för att vara det första äkta heavy metal bandet.

Vissa heavy metal band släppte sitt första album redan ett år efter start. Andra band släppte sin första skiva ungefär fyra till sex år efter att de bildades. Judas Priest är ett bra exempel; de bildades 1969 men släppte sitt första album Rocka Rolla 1974.

 

2.2 – Tvillinggitarrerna

Judas Priest och Thin Lizzy (med flera) började med någonting som kallades ”tvillinggitarrerna”. Detta är en betydelsefull del i metal. Att spela ”tvillinggitarr” betyder att om ett band har två eller fler gitarrister så spelar de exakt samma sak eller något som är ganska lika. Man säger att man spelar i stämmor.

 

2.3 – En hårdrockares utseende

Ett typisk utseende för en hårdrockare är slitna kläder och tatueringar. Många metalfans har även piercingar men detta är dock inte jättevanligt hos musikerna. Skinnbyxor eller svarta jeans med kedjor (eller utan) och även skinnjacka är typiskt för metal. Tröja med tryck på ett band (till och med musikerna har sina egna bandtryck på sig ibland) är också populärt. Det finns även band som Anthrax som bär shorts och stora t-shirts (influerade av hiphop/rap kulturen) när de spelar live.

 

2.4 – Hårdrock eller heavy metal?

Det är en viss olikhet mellan hårdrock och heavy metal. Många tycker att det inte är någon skillnad men det finns olikheter mellan de båda. Musiken i hårdrock är mer ”ren” än heavy metal musiken, medan looken är ”skitigare” i hårdrock än heavy metal. Heavy metal är riktigt snabb medan hårdrock är lugnare. Hårdrock kom några år före heavy metal och numera finns det inte så många ”riktiga” hårdrocksband kvar, så man skulle kunna säga att heavy metal är en utveckling av hårdrocken som numera ersatt den.

 

2.5 – Subgenrer

En subgenre är en genre som bildat ett eget spår utifrån basen (heavy metal). Det är hur många som helst subgenrer som har kommit fram ur heavy metal t.ex. den poppigare Glam metal, de både mörkare och snabbare Black metal, Death metal och Thrash metal och de melodiska och snabbare Power metal och Speed metal. Det finns många andra genrer som har blandat metal med t.ex. rap och hiphop (Nu metal). Brittiska band som Iron Maiden, Saxon och Motörhead slog alla igenom under 80-talet. Denna våg av brittiska band som senare tog efter det traditionella heavy metal soundet ingick alla i något som kallades ”the New Wave of British Heavy Metal” (NWOBHM).

 

2.6 – Thrash metal

Thrash metal, är en av de snabbaste och mest populära subgenrerna som brutit sig ut ur heavy metal genren, kom till under början av åttiotalet. Precis när NWOBHM brutit ut kom band som Metallica, Megadeth, Anthrax och Slayer. Dessa fyra har alltid kallats för ”The Big 4” då de utgör de första thrash metal banden. Dave Mustaine var den första gitarristen i Metallica. Han blev sparkad och bildade sitt eget band Megadeth som då blev det fjärde bandet och därmed även sista bandet att ingå i ”the Big 4”. På grund av bråk mellan Metallica och Mustaine har det uppstått mycket bråk mellan resterande band i ”Big 4” också. Konflikterna mellan banden är numera lösta.

Metallica och Slayer var först med att släppa sina debutalbum och skapade thrash metal medan Anthrax och Megadeth släppte sina något/några år efter. Metallica och Slayer klassas därför som skaparna av thrash metal och brukar vara de största av banden och de andra två räknas som ”förband” när de har turné tillsammans.

Thrash metal härstammar från punken och heavy metal. Thrash metal är en modernare version av punken med mer tekniska musiker. Sam Dunn (Hårdrockens historia) gjorde en intervju med Alex Skolnick från thrash metal bandet Testament som sa att han älskade punken men att det inte fanns så många ”duktiga” (tekniska) musiker som spelar punk utan att det är därför thrash metal finns. Thrash metal är mer tekniskt och modernt jämfört med punk.

 2.7 – Metal nuförtiden, vad är en supergroup? och lite rolig fakta om Guns N’ Roses

Nuförtiden har ordet heavy metal nästan dött ut. Det bildas sällan nya heavy metal band utan om detta sker brukar det vara gamla musiker som bildar en ny ”supergroup”. En supergroup är ett band som innehåller redan kända medlemmar från andra band. Oftast brukar inte supergroups finnas så länge, de går ihop och sedan splittras de ungefär 1-3 år efteråt. Dock finns det undantag t.ex. Mr. Big som bildades 1988 och fanns ända till 2002 och sedan återuppstod 2009 igen.

Under 90-talet började många gitarrister (även basister och keyboardister) att experimentera på sitt/sina instrument. Kända experimentgitarrister är t.ex. Paul Gilbert (Mr. Big), Steve Vai och Buckethead (Guns N’ Roses bl.a.).

Guns N’ Roses gick från att vara ett hårdrocks/glam metal band till att bli ett mer experimentband (detta stod Buckethead mycket för) när Slash slutade och blev senare ersatt av Buckethead. Buckethead är för övrigt en väldigt speciell gitarrist som alltid bär en vit mask och har en Kentucky Fried Chicken-hink på huvudet. I boken ”Watch You Bleed – The Saga of Guns N’ Roses” berättar författaren Stephen Davis att gitarristen hotade med att lämna bandet om han inte fick en hönsbur i studion som han kunde spela in sina solon i och ville även att sångaren Axl Rose skulle ta honom till Disneyland. 2004 blev Buckethead kickad ifrån bandet och efter det har bandet gått tillbaka till sitt lite mer 80-tals sound.

 

2.8 – Droger: ”två sidor av myntet”

Det finns dock alltid en annan sida av hårdrockare. Det finns många hårdrockare som tagit droger och har haft alkoholproblem genom tiderna. Numera är det vanligt att många musiker tagit sig ur detta och är idag helt rena på grund av att deras hälsa börjat bli sämre. Slash ifrån Guns N’ Roses är ett bra exempel: han tog mycket droger under 80- och 90-talet. Han höll på att dö flera gånger och uppträdde i tv-sammanhang full och påverkad. Sedan början av 2000-talet har han haft en pacemaker och har även slutat att ta droger och slutat med alkoholen. Cigaretter var någonting som han ofta använde på scenen med det har han också lagt av med. 

 

2.9 – Svar Direkt – Hårdrock enligt Siewert Öholm

1984 blev Sverige insatt i Hårdrock på ”riktigt”. I tv-programmet Svar Direkt hoppade Siewert Öholm på Anders Tegnér som var ansvarig utgivare för tidningen Okej. Okej hade då under de senaste åren fokuserat på artiklar om hårdrock. W.A.S.P. blev speciellt anklagade för sin råa stil (som att slänga kött på publiken till exempel). Siewert Öholm hade en hel grupp med människor i olika åldrar som satt och lyssnade på Siewert när han berättade och visade bilder och videor om hårdrock och W.A.S.P., speciellt samtidigt som alla hoppade på Anders om hur han kan publicera sådana fakta och sådana bilder om hårdrocksband i sin tidning. Varenda en var emot Anders och han hade ingenting att försvara sig med!

 

2.10 – Hur ser många band ut i dagens läge?

De finns nästan inget band som inte bytt någon medlem någon gång. ZZ Top är ett exempel på ett band som har haft samma medlemmar sedan 1970 men har dock bytt några medlemmar i början. De flesta band brukar ha bytt ut någon medlem för varje år som gått. Många band har i dagens läge deras klassiska (kanske originaluppsättning) tillbaka eller så har de en helt ny uppsättning som byts ut ganska ofta.   

 3 – Slutsats/Diskussion och avslut

Många tänker att hårdrock bara är förknippat med droger och alkohol. Dåligt insatta människor kallar fördomsfullt genren för ”knarkmusik”. Detta är inte något bra påstående. Jag är väl medveten om att många hårdrockare använder/har använt droger men det gör inte alla. Jag själv skulle aldrig ens vilja ta droger eller ens prova att röka, och jag är hårdrockare. Det är många hårdrockare som är renlevnadsmänniskor. Min tanke kring orsaken till att hårdrockare missbrukar så mycket är att det blivit en trend.

 

Många tycker metal är mörkt med skrikande sång. De som säger sådant förstår inte stilen. Den typen av skrikande sång kallas growl och det finns tusentals andra typer av sång involverade i hårdrock än den. Det finns ju ballader med väldigt fin sång och även många hårda låtar med finstämmig sång också. 

 

Tillbaka till när Svar Direkt hoppade på Anders och W.A.S.P. så tycker jag att människor har helt fel uppfattning om vad hårdrock egentligen är. Hårdrock är musik och även en cool show! Att vissa band har videor som blivit bannade från MTV är ett bevis på att människor inte kan ta teatershower heller. W.A.S.P. är egentligen bara en show med teater, inte något annat ”allvarligt”. Det som är vitsen med showen är att alla band vill prova något nytt. När de inte kan skapa någon ny genre för att få folk att tycka ”oj vad spännande, något nytt” så skapar banden en show. Kiss skockade hela 70-talet med sina sminkningar medan W.A.S.P. fortsatte att skapa något nytt genom att leka med blod och kött på scenen. Jag tycker att allt sådant är coolt, att band vågar gå sin egen väg även fast de får skit för det. Dock behöver inte band överdriva detta och ta alltför stora kliv och syssla med att ”döda” folk på scenen. 

 

För att kunna svara på de tre frågorna jag ställde i början av uppsatsen måste jag gå tillbaka till 70-talet för att se vilket band som var det första ”riktiga” metalbandet och vart heavy metal härstammar ifrån. Black Sabbath måste ändå räknas som det första metalbandet som bildades. Ingen hade tidigare hört något liknande som det som Sabbath levererade. Det distade (hårda) ljudet kom såklart från förstärkaren som verkligen var distad till max (Distat ljud är egentligen ljudet som kommer ur en sprucken förstärkare).

Heavy metal härstammar ifrån blues, 60-tals rock (Rolling Stones), klassik musik och andra genrer. Listan över genrer som är inblandade kan bli rätt lång!

Den sista frågan (vilket metalband är/var mest nyskapande av ursprungsbanden från 70-talet?) är en fråga som det inte finns något riktigt svar på. Det är en smaksak men jag själv skulle vilja säga att band som Kiss, Aerosmith, Yes, med flera, har provat på olika nya sound och även kanske helt bytt genre någon gång i karriären. Alla tre av dessa band har gått tillbaka till sitt originalsound men alla tre har varit nyskapande. Black Sabbath har kanske vart med och skapat stilen men de har inte bytt sin stil så mycket tycker jag. 

 

Vad har vi lärt oss i denna metaluppsats då? Jag tycker att vi kan säga att vi lärt oss en hel del t.ex. att det heter Heavy metal när vi pratar om band som Iron Maiden, Black Sabbath och Judas Priest och att man säger Hårdrock om band som Kiss och Guns N’ Roses. Några av de mest populära metalsubgenrerna heter Glam metal, Thrash metal och Power metal. Att ”Iron Man” inte bara är en sjukt bra låt utan att den också har hjälpt denna musikvärld så mycket och du har även fått reda på vad en supergroup är! Om du inte har lyssnat på metal förr tycker jag att du ska trycka på någon sjukt bra metallåt och börja headbanga (slänga med håret så att du får ont i huvudet och mår illa)!

 

4 – Källor

Dokumentär: Hårdrockens Historia (SVT) av Sam Dunn – 2011

http://www.hårdrock.info/hardrockens-historia/

Internet

Davis, Stephen . Watch You Bleed – The Saga of Guns N’ Roses (sv. titel: Welcome to the Jungle – Legenden om Guns N’ Roses) . 2010 (skriven 2008) . Falun

Becker, Melker & Lindeblad, Mattias . Hårdrock – Rundgång, Nitar och Nackspärr . 2008 . Falun

Becker, Melker & Lindeblad, Mattias . Mer Hårdrock – Smink, Läder och Headbanging . 2010 . Tyskland


Kommentarer
Postat av: Sam

Din inledning är väldigt bra för den gör så att man vill läsa din uppsats och gör den mer intressant. Jag hittar inga stavfel eller någon särskrivning. Din meningsbyggnad är bra och du varierar oftast början på dina meningar.





Jag lärde mig mycket nytt om heavy metal. Din uppsats var mycket intressant och den var väldigt bra skriven. Jag har också ett lite intresse för heavy metal och det intresset blev mycket större efter jag läst din uppsats. Du har skrivit den mycket bra och gjort om allt du tagit och gjort det mycket mer intressant. Jag tycker du har svarat bra på dina frågor du undersökt om. Du har gjort det väldigt lätt för läsaren och gett läsaren en riktig upplevelse. Jag tycker att du har skrivit din uppsats mycket bra.

2012-05-13 @ 19:44:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0