Psyket

Examensarbete av Emilia Lammi

Inledning

Jag har valt att gå djupare in på psyket/hjärnan. Psykologi och det kring psyket är väldigt intressant. Psyket/hjärnan eller psykologi kan man väl säga är så stort ämne och det finns så många olika grenar inom det. Det är intressant att läsa om hur vi är uppbyggda. Varför vi beter oss som vi gör och om vad som orsakar det. Jag vill lära mig mer om det plus några andra punkter inom den kategorin.  

Syfte

Mitt syfte är att få klarhet i varför vi beter oss som vi gör som egen individ och i grupp. Också om hur psykiska störningar påverkar psyket och om hjärnan är så olika bland oss människor och andra arter. Vad som i grunden orsakar vissa beteenden eller psykiska störningar och om det ändrar vår sociala kompetens.

 

Det här är mina Frågeställningar som ska vara grunden i mitt arbete:

  • Hur fungerar hjärnan?

·         Hur är djurens och människans hjärna olika?

·         Hur skiljer kvinnor och mäns hjärnor åt?

  • Hur går psykologin(psykologiska perspektiv) in på hur vi beter oss?

·         Varför beter vi oss som vi gör? Hur påverkas vi av våra medmänniskor?

·         Varifrån uppkommer psykiska störningar? Hur påverkar det vårt umgänge?

 

Metod

Jag kommer mest använda internet som informations källa. Internet kan vara opålitligt ibland det är inte som en bok. Så då tittar jag upp information på olika sidor så jag vet att det är rätt. Jag kommer också använda mig av en bok som heter psykologi. Den går in i allt det kring människans beteende etc. När jag söker använder jag mig mest av ord/meningar som psyket, socialpsykologi, skillnad mellan männen och kvinnans hjärna, skillnad mellan djurens och människans hjärna och psykiska störningar. Använder mig helst av korta meningar eller ord men ibland behövdes meningar för att få fram informationen.

  1. Hur hjärnan funkar

Det centrala nervsystemet är som kroppens beslutscentrum. Det utgår av hjärnan och byggmärgen, där hjärnan styr. Den styr inlärning, minne, känslor och tankar.

Hjärnan väger ca.1,5 kg på en full vuxen person. Den förbrukar ca. 15-25 % av kroppens energi. Hjärnan kan delas in i fyra delar. Storhjärna, Hjärnstam, Lillhjärna och Hjärnhinnor. Storhjärnan är 90% av hjärnans vikt, alltså den största. Storhjärnan har två halvor. Vänster och höger hjärnhalva.

   
   

Hjärnan är som sagt uppdelad i höger och vänster hjärnhalva. Den vänstra sidan är mer för den verbala förmågan, språk inlärning. Läsa, tala och skriva. Den logiska tankeförmågan. Den högra hjärnhalvan är mer om syn och inlärning. Kunna se 3D-figurer och läsa kartor. Den är också mer åt den konstnärliga hållet och mer känslorelaterat. Den tolkar bilder bättre och ser helhetsbilden. Den är också bättre på att lära musik och ljudmönster. Fast det roliga är att den inte ens kan addera upp till 20.

Funktioner som hör till vänstra hjärnhalvan             Funktioner som hör till högra hjärnhalvan
använder logik                                                                    känsloorienterad
detaljorienterad                                                                  helhetsorienterad
fakta styr                                                                            fantasi
ord och språk                                                                       symboler och bilder
nutid och dåtid                                                                     Nutid och framtid
matematik och vetenskap                                                     filosofi och religion
kunskap                                                                                mening
ordning, mönster                                                                  tror
definitioner                                                                          uppskattar
verklighetsbaserad                                                                risk
strategisk                                                                                    

praktisk
trygghet

Vänster och höger hjärnhalva kommunicerar. Det är bra annars skulle t.ex. blindhet vara ett större problem än vad det redan är. Också om du ser ett additionstal kan du då också räkna ut det. För den högra sidan ser talet och helheten medan den vänstra sidan räknar ut det.

 

1.1 Hur är vi annorlunda från djur?

Skillnad mellan människan och djurens hjärna är stor. Kognitiva perspektivet hör in här. För människan är det så den kan lösa problem, använda språket och minnet. Människan har kanske inte lärdomarna men den har förmågan att lära in. Om man tittar på djuren så har dem en instinktiv vishet, men dem har inte förmågan att lära in. Inget djurs hjärna kan föreställas med en människas. Djuren saknar förprogrammering av nervsystemet. Dem kan inte bilda sig föreställningar av det dem ser, åsikter av deras erfarenheter eller språk av det dem hör. Människan kan utvecklas. Den gör val till stöd av deras erfarenhet etc. Människan har den friheten. Djuren har mer som en instinkt. Stor hjärnan har dem flesta förmågor som skiljer oss från djuren. Som sagt människans och djurens hjärna är väldigt olika. En till skillnad är att människans har minnet. Den kan se framåt och bakåt i tiden. Kunna planera för framtiden. Djur har oftast bara minnet att t.ex. Hitta hem. Sen i bakre delen av pannloben på människan finns den motoriska barken. Den gör så vi kan använda våra händer, armar, läppar, munnen, ansiktismusklerna etc. Så vi kan göra saker och tala. Djur har inte lika på det sätter heller. Man säger att om djuren hade lika förmågor som människan skulle dem kunna styra världen.

                                           

1.2Skillnad från män till kvinnor

Intelligens bland kvinnor och män

Om vi fortsätter och jämför hjärnor fast från samma art nu, ser man att männen och kvinnornas hjärnor är både lika men ändå väldigt olika. Man trodde att männen var smartare än kvinnan länge. Inte förrän på 1800-talet började man ifrågasätta varför. Man kom fram till att männen var smartare pågrund av att deras hjärna väger ca.100g mer än kvinnans. Det som väger mer på männens hjärna är bara stödvävnad. Sen har det bevisat att dem med mindre hjärna har varit mer framgångsrika än dem med större hjärna.

Det har visat i IQ test att intelligensen är lika mellan kvinnor och män. Fast spridningen är olika. Män ligger under och över. Medan kvinnor ligger i mitten. Män visar sig då både ha dem flesta genierna men också dem flesta idioterna

Skillnader mellan könen

Man har gjort mätningar på att männen är bättre på matematik, medan kvinnor är bättre på språk. För kvinnor använder mer delar av hjärnan när dem lyssnar och talar. Det är därför mäns talförmåga drabbas värst vid stroke tror man. På kvinnors hjärnor är hjärnbalken som förbinder hjärnhalvorna tjockare. Vilken medför en bättre simultanförmåga vilket menar att dem kan göra flera saker samtidigt. En annan undersökning visar att män är mer aggressiva.

Man vet att män och kvinnor beter sig och tänker olika. Det beror på arv och miljö. Den största delen beror på det biologiska, generna vill säga. Så man är redan olika från födseln. Redan i mammas mage har kvinnor tjockare hjärnbalk, och redan efter några veckor i världen utvecklas manligt eller kvinnligt hormon. Fast man uppfostras olika och det har också en stor påverkan.

Som sagt finns olikheter och likheter mellan könens hjärna som då påverkar oss både mentalt och fysiskt. Det finns ingen sanning om att mannen är smartare eller kvinnan är smartare. Vi är bra på olika saker.

 

1.3 Dem psykologiska perspektiven

Det finns olika sorters psykologiska perspektiv om hur människan funkar det här är dem vanligaste. Det biologiska perspektivet, det kognitiva perspektivet, det beteendepsykologiska perspektivet, det fenomenologiska perspektivet och det psykoanalytiska perspektivet.

Tänkte dra lite kort om varje gren i dem psykologiska perspektiven. Det biologiska perspektivet handlar om sambandet mellan psyket och själen. Det hör också ihop men hjärnans utveckling, minne och skillnader mellan vänster och höger hjärnhalva. Det är också lite om hur aggression utlöses. Det kognitiva perspektivet är hur människor uppfattar saker, hur dem tänker, löser problem, använder språket och minnet. Det är också om minnet om det förflutna hur det påverkar oss nu. Det är också om att människan oftast ser ner på den själv och tänker negativt vilket kan leda till depression. Som jag kommer prata mer om senare. Det beteendepsykologiska perspektivet är som det låter hur man beter sig med hjälp av det man lär sig. Hur våra känslor och tankar styr det. Det är lite som socialpsykologi hur man beter sig kring andra är hur man är uppvuxen. Det ska jag också berätta om senare. Det fenomenologiska perspektivet är hur människan ser världen och då pratar vi inte kring lagar utan i ditt egna fria sinne. Sist men inte minst har vi det psykoanalytiska perspektivet det är om människan utveckling och hur vi måste anpassa oss till samhället det går också in på socialpsykologi. Hur våra värderingar ändras kring hur normen är.

 

1.4 Hur man beter sig annorlunda bland folk

Socialpsykologi

Socialpsykologi hör till det för det är kort och gott om hur vi beter oss bland andra och hur det påverkar oss. Man tittar noggrannare på hur vi beter oss i grupp för människan är en social varelse. Lika som djuren som är en flock varelse. Det är också om normer och värderingar. Hur dem ändras i gruppsammanhang. Att vi måste bete oss på rätt sätt bland folk att det finns normer för hur man ska vara.

Socialisation är utvecklingen mellan människorna som blir olika grupper. Samhället, familj eller vänkrets. Människan är en social varelse och behöver umgänge för att utvecklas. Alla påverkas av sin omgivning och dem man umgås med. Många beter sig olika för vart dem är. Om man är på dagis har man ett enklare talesätt medan om man pratar med en gamling är man artig och pratar ”normal” svenska. Vi beter oss som vi gör på grund av hur vi är uppfostrade och vilka vi umgås med. För alla har ju olika tankar och känslor.

 Social fobi – skapar sociala problem

Det finns ju den mentala sjukdomen socialfobi också. Det är att man blir nervös bland folkmassor. Det är rädslan av att skämma ut sig. Socialfobi visas oftast i tonåren. Ibland lite tidigare. Det är mer än bara blyghet. Hur dem beter sig bland andra blir påverkat. Fast det är inte en psykisk störning på det sättet.

Hur man ändras efter normen

I en undersökning visar det sig att 75% byter åsikt i en fråga om majoriteten tycker något annat. Detta kallas grupptryck på ett sätt fast omedvetet. Det beteendepsykologiska perspektivet är hur ens beteende ändras i grupp. T.ex. Om man är i grupparbeten kan man enkelt slacka efter och inte göra lika mycket arbete man förlitar sig för mycket på andra. Dem allra flesta ändras för att passa normen. Om man har kapaciteten att göra det.

 

1.5          Sjukdomar och Psykiska störningar

Vad psykiska störningar är

Det finns olika sorters mentala sjukdomar. Det finns dem mer vanliga depression, ångest etc. Sen finns det dem mer allvarliga som ändrar dig och din personlighet. Det kognitiva perspektivet hör till det här också för att det är när man ser negativt på sig själv vilket kan leda till depression och allvarligare saker som störningar i hjärnan. Mentala sjukdomar alltså psykiska störningar i hjärnan, det klassas som ohälsa i psyket. Det räknas in som det om det skapar lidande för personen psykiskt eller t.ex. socialt. Också om själv och verklighetsuppfattning är annorlunda. Psykos är den allvarligaste psykiska störningen. Då har man förlorat verklighetsuppfattning. Schizofreni, biopolär sjukdom och vanföreställningar (paranoia) hör till det. Schizofreni och biopolär sjukdom har gemensamma genetiska bakgrunder fast dem är olika. Schizofreni är mer när man inbillar sig saker och biopolär sjukdom är mer åt depressionshållet. Depression och bipolär sjukdom är ärftligt att föra det vidare i familjen är 15-20%. Fast det kan utlösas av stress och börda.

 

Orsaker till psykiska störningar

Om man tittar vad som orsakar störningar. Hjärnan är uppbyggd av kognitiva moduler. Det är därför människan klarar sig så bra för att den använder sina kognitiva moduler(det dem lärt sig). Inte sina genetiska moduler(sin instinkt). Till skillnad från djuren. Psykiska störningar orsakas då av att dem kognitiva modulerna funkar dåligt. Tvångstankar kommer från att en kognitiv modul stimuleras för mycket. Paranoia(personlighetsstörningar) orsakas av överdriven styrka hos dem kognitiva modulerna.

För att se psykiska störningar kan man titta på dem olika psykologiska perspektiven jag pratade om tidigare. Inom det biologiska perspektivet anser det var störning i kemin eller den elektriska aktiviteten i hjärnan. Medan det kognitiva perspektivet ser att det är hur vi tolkar saker och feltolkning av verkligheten leder till störningar.

Det finns många olika anledningar till psykiska störningar(mentala sjukdomar). Orsaker till att dem kognitiva modulerna blir fel. Dem kan uppstå om man inte får kärlek, man känner stress eller isoleras från omvärlden. Vissa personer har enklare att bli sjuka, för det ligger också i generna. Så man utvecklar det. Det uppstår alltså från miljön eller generna.

Konsekvenser av psykiska störningar i sociala sammanhang

 Dem flesta psykiska störningar orsakar den sociala förmågan negativt. Det finns det sjukdomar som gör att man inte har samma sociala förmåga t.ex. Social fobi och Autism. Så sjukdomar påverkar hur vi beter oss i sociala sammanhang det försämras ofta. Där spelar beteendepsykologiska perspektivet in för då kan man inte bete sig normalt bland folk. Störningen gör att man inte ville eller kan agera bland andra. Fast beror på hur sjuk man är. Så på det sättet har man inte samma sociala förmåga

Diskussions del

Jag har lärt mig mycket om hur psyket/hjärnan funkar. Skillnader mentalt mellan både andra arter som människan och djuret men också av samma art som kvinnan och mannen. Dem olika psykologiska perspektiven som utgör vårt beteende utgör allt. Varför vi då beter oss som vi gör. Om det ändras i gruppsammanhang. Om psykiska störningar ändrar vårt beteende i grupp och varifrån det kommer från början. Detta ämne är så stort det finns så många grenar. Jag har fått svar på nästan allt jag ville.

Jag har fått klarhet i att som jag förstod har djuren inte lika bra mental förmåga. Dem är sociala varelser för många var/är flockdjur. Fast inte på samma sätt som vi människor. Dem beter sig inte lika. Dem kan veta hur dem ska bete sig för att inte dö, men det har inte samma förnuft att vara artiga. Om man inte lär dem vill säga. Om djuren skulle ha lika färdigheter som människan rent mentalt så skulle dem lika gärna vara dem som styrde världen. Vi styr på grund av att vi har förmågan att lära in och utvecklas. Alltså det kognitiva perspektivet. Vi går inte bara efter instinkter som djuren gör. Dem här olika psykologiska perspektiven går in i allt jag skrivit om. Det är så psykologin och då också hjärnan/psyket är uppbyggd. Men som sagt för att djuren inte har den förmågan att lära in och utvecklas betyder det inte att djuren ska ha mindre rättigheter. Dem föddes så.

Beteendepsykologiska perspektivet är ju om skillnad mellan mannens och kvinnans hjärna. Från att den är olika så beter man och utvecklas man olika. Skillnaden mellan mannen och kvinnans hjärna är inte så olik som mellan djuren och människan. Det beror på av det logiska att dem är av samma art. Nu vet jag iallafall säkert att intelligensen mellan mannen och kvinnan är lika. Trodde att man blev olika på grund av uppväxten men förstår nu att det ändras redan i mammas mage. Sen så är det väl som dem flesta säger män är mer aggressiva. T.ex. Dem är mer att dem löser bråk med våld, medan kvinnor pratar skit om varandra och det skadar mer. Man måste acceptera att båda könen är likgiltiga i intelligens och sådant. Man får sluta tävla.

Om vi går över till beteende i sociala sammanhang så är det ju en självklarhet att beteendet ändras. Man vill passa in. Vissa är kanske rädda för att sticka ut. Här skulle många perspektiv passa in med dem självklaraste är beteendepsykologiska och det Psykoanalytiska perspektivet. Hur man ändras i sociala sammanhang och hur man måste utvecklas och anpassa sig till samhället. Det är fel att normer ska styra dig. Där borde vi vara mera som djur. Dem säger att man ska vara sig själv, men sen när man är det gör man fel för då följer man inte normen. Är det vad vi vill lära ut? Man ska ju såklart ha förnuftet att agera rätt men ändå vara sig själv.  Varför följer vi normen? Varför ändrar vi åsikt till vad majoriteten tycker? Hitta inte varför dem flesta gör så men jag tror det handlar om att man vill passa in, för man inte har modet.

Jag har nu också lärt mig mer om psykiska störningar. Det kognitiva perspektivet är fel då. Hur det påverkar dig negativt i sociala sammanhang. Nu vet jag vad som orsakar det och vilka konsekvenser det ger i vardags sammanhang. Det har fått mig att förstå bättre. Varför vissa är annorlunda och varför. Att inte ha den kapaciteten socialt måste vara hemskt. Särskilt att ha social fobi, man är klar i huvudet bara att man har den rädslan. Sen är alla sjukdomar hemska. Tänkte mer på att vi är sociala varelser. Om man föds med det är det en sak. Fast att man får det senare i livet måste vara hemskare. Det stoppar dem socialt och minskar deras levande.

Som sagt allt handlar nästan om psykologi. Allt hur vi är och är uppbyggda. Här har jag bara gått in på några av punkterna som jag tycker är intressanta inom psykologin om hjärnan/psyket.

 

Källförtäckning

http://nettan.blit.se/hjarna.html   -    Runt 20-22 mars

http://hem.fyristorg.com/solhem/uppsats/ch7.html    - Runt 22-23 mars

http://www.angelfire.com/ego/benita/specialarbete.html   -  Runt 22-23 mars

http://www.fpes.se/old/Feminform/163/Hjarnforskning.html   -   Runt 26 mars

http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1424   .  Runt 26-29 mars

http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykisk_st%C3%B6rning   -   Runt 26-29 mars

http://web4health.info/sv/answers/bio-brain-work.htm   -   Runt 29-30 mars

http://sv.wikipedia.org/wiki/Socialpsykologi  -    Runt 2 mars

http://skolarbete.nu/skolarbeten/socialpsykologi/     - Runt 2-3 mars

 

Bok: Bunkholdt, Vigdis. Psykologi. 2004

Kommentarer
Postat av: Rodi

Din uppsats var väldigt intressant att läsa. Du har valt ett ämne som berör många människor i denna värld. Inledningen i din uppsats väcker läsarens intresse redan från första början, så väl som syftet! Även dina frågeställningar är mycket intresseväckande.











Dock bör du tänka på att använda bättre ordval och ordföld. Det finns även en brist på skiljetecken, speciellt kommatecken. Ta även hänsyn till att sammanbinda kortare meningar till en fullständig mening. För att ibland blir meningarna ofullständiga, eftersom du plötsligt avbryter dem. Vad gäller stavningen, har du inga större problem med den. Generellt har du använt ett varierat ordval som är anpassat till texttypen, dock fanns det några undantag i vissa meningar.







Exempel på vissa brister som bör uppmärksammas:







- Internet kan vara opålitligt ibland det är inte som en bok: Tänk på skiljetecken i denna mening!







- i grupp. Också om hur psykiska: Påbörja aldrig en mening med också.







- Så då tittar jag upp information på olika sidor så jag vet att det är rätt: Språket är för vardagligt!







- en bok som heter psykologi: Namnet på en bok bör skrivas med stor bokstav och du bör använda cittatecken när du hänvisar till boken.







- om det ändrar vår sociala kompetens: Du har använt ett bra ordval!







- Också om du ser ett additionstal kan du då också: Dåligt formulerat mening.







- att männen var smartare än kvinnan: Välj istället mellan att antingen skriva männen och kvinnorna eller mannen och kvinnan.







- Män visar sig då både ha dem flesta genierna men också dem flesta idioterna: Du har skrivit dem istället för de







- Sist men inte minst har vi det psykoanalytiska perspektivet det är om människan utveckling och hur vi måste anpassa oss till samhället det går också in på socialpsykologi. : För lång mening utan skiljetecken. Du bör använda kommatecken efter ordet "perspektivet".







- Socialfobi visas oftast i tonåren. Ibland lite tidigare. Det är mer än bara blyghet. : För korta meningar som bör förbindas bättre.











Alla dina frågor är besvarade på ett bra sätt, men texten var lite svår att följa, på grund av bristen på kommatecken och meningsförbindningar. Det var även inte mycket flyt i texten.

Dina källor är varierade, vilket innebär att faktan som används är pålitlig. Din källförteckning är även mycket detaljerad!







Din avslutningsdel är bra avslut på denna uppsats. Du har sammanfattat det viktigaste och gjort den personlig.



Jag kan ha låtit lite negativ med kommentaren, men så är inte fallet. Din uppsats är väl analyserad med intressanta perspektiv!







MVH







Rodi Misto



2012-05-13 @ 19:22:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0