Varg- hundens förfäder

1. Inledning

En varg som ylar mot månen är kanske den bild man först målar upp i huvudet när man tänker på vargen. När jag hör en varg yla går det en rysning genom min kropp. Egentligen vet jag inte riktigt varför. Är det tecken på rädsla, en instinkt som finns kvar djupt inom mig, eller är det den sorgen och längtan som tycks ligga bakom lätet som får mig att känna obehag? Jag vet inte. Det kan bero på att det ligger en mystik över vargen som sträcker sig långt bak i tiden. Det är något med dem som lockar men ändå skrämmer. Vargen återkommer därför ofta i gamla barnsagor och där ses den ofta som farlig och opålitlig. Även idag är det många som ogillar vargen och till och med är rädd för den, även om vargarna knappast utgör något hot mot oss idag. Det är våra djur som är i fara när vargen kommer för nära vårt samhälle. När detta inträffar kan länsstyrelsen ge tillstånd att skjuta vargen. Vargjakten är en av de mest omtalade och känslostormiga konflikterna som vi har i Sverige idag. Hat väcks hos människor som fått deras djur dödade av varg, men är vargen verkligen så annorlunda jämfört med våra älskade sällskapshundar som vi har hemma idag? Det är mitt huvudämne i den här uppsatsen och utöver det har jag även de här frågeställningarna:

· Hundarna härstammar ju från vargen, har de därför samma instinkter, signaler och beteende?

· Vad finns det för fysiska skillnader mellan hundar och vargar?

· Skulle en varg kunna leva med oss människor som hundarna gör idag om vi fick de när de var nyfödda?

· Vad innebär vargjakten och hur påverkar den vargen?

· Är vargen farlig för oss? Hur påverkar vargar som lever nära samhället oss?

· Hur ser vargens historia i Sverige ut?

· Vad är en varghybrid och hur är de olika från en vanlig varg och en vanlig hund?

 

Jag kommer att ta reda på det och mycket mer i den här uppsatsen om vargen, Sveriges näst största rovdjur.

 

 

2. Metod

Jag ska ta reda på den här informationen genom sökning efter pålitliga källor på internet och läsa i en bok (Sveriges Däggdjur) som jag lånat på biblioteket. Jag kommer även att läsa i en tidning som heter ”Svensk Vorsteh” där jag kommer få reda på mer om jakthundar och även vargar eftersom det är ett hett ämne i tidningen. När jag söker på internet använder jag sökord som: Hund varg skillnader, varg instinkter, hund instinkter, hund signaler, varg signaler, varg hemma, vargungar, hund tillsammans varg, vargjakt, varg historia Sverige, myter varg, myter god varg, varg samhället, varulv och varghybrid.

3. Syfte

Syftet med den här uppsatsen är att få människor mer vänligt inställda till vargen och inse att den kanske inte är så olik våra hundar. Jag vill att människor ska hjälpa till att skydda vargen och sluta jaga den i sådan stor utsträckning. Enligt en undersökning så fanns det vid årsskiftet 2011/2012 ca 350 vargar i Sverige (Tidningen “Svensk Vorsteh”). Det tycker jag är alldeles för få för att man ska få jaga den. Med så få vargar blir det nästan inavel i Sverige och de nya vargarna föds med medfödda fel osv. Vargstammen borde få växa sig mycket starkare innan man får jaga dem. Det jag själv vill få ut av den här undersökningen är bättre förståelse för min egen hund och hur jag ska undvika att hon blir tagen av varg. Jag vill även få reda på vad jag kan göra som person för att få stopp på, eller i alla fall minska, vargjakten.

4. Instinkter, Signaler och Beteende

4.1 Utseende påverkar signalers effektivitet

Vargens och hundens instinkter och beteende är främst de samma, det som är den största skillnaden är att många hundraser är väldigt olik vargen till utseendet och då kan den inte riktigt sända ut samma signaler. En hund utan svans till exempel har svårare att visa att den är glad genom att vifta på svansen. Det finns dock många olika sätt för hundarna att sända ut signaler och känslor, som underkastelse, t.ex; man kan kolla på svansen men också på öronen, kroppshållningen, munnen, blicken och även hur de rör sig och vad de gör. Alltså går det att läsa av alla hundar om man är skicklig på det. Hundar kan även ha svårt att läsa av varandras signaler om de ser väldigt olika ut. Den som är lättast att läsa av för hunden är faktiskt vargen, eftersom signalerna är anpassade efter deras utseende. Alla kännetecken som avviker från vargens utseende; vita kinder, svarta läppar, markerade teckningar i ansiktet, buskig svans med en färgmarkerad tipp, stående öron, osv. försvårar kommunikationen mellan hundarna.

 

 

4.2 Hundar anpassar sina signaler för människan

En annan sak som skiljer sig mellan hundar och vargars signaler är att hunden har utvecklat sina signaler för att vi människor ska förstå den bättre, en hund behöver överdriva sina signaler mer än vargen. Till exempel så har hunden utvecklat sitt skall så att den kan skälla på flera olika sätt som har olika betydelser. Vargen har bara en typ av skall som ska varna de andra vargarna medan hunden använder skall vid lek, som en uppmaning, för att säga ifrån, i samband med jakten och även de för att varna och alla de skallen låter olika. Någonting som de använder för samma syfte som liknar skallet är att yla. Både varg och hund använder det för flocksammanhållningen, en varg som tappat bort sin flock ylar och blir då svarad av sin flock så att den kan hitta tillbaka. Det är samma sak med hundar om de blir lämnade ensamma; de söker kontakt med sin flock genom att yla.

4.3 Skendräktighet – en gemensam instinkt

Skendräktighet är något som hunden har ärvt som en instinkt från när den var varg. Det är när tiken när under löp får syndrom som påminner om dräktighet, detta för att kunna hjälpa den tik som har ungar med valparna. Hunden får till och med mjölk i juvren och blir oftast väldigt beskyddande av sig, en sällskapshund tar gärna gosedjur och liknande som den tar hand om som sina valpar. Detta är alltså så djupt inrotat hos våra hundar även fast de inte har behövt den resursen på massor av relationer.

5. Vargar hemma

5.1 Vargens beteende mot människan

Visst går det i teorin att ha vargar hemma, om de tas när de är ungar och får växa upp hos oss människor. Men man måste fortfarande förstå att det finns skillnader mellan hunden och vargen, även om de växer upp i samma miljö. Hunden har levt hos oss så länge nu så deras varggener ligger ganska långt borta. Deras instinkter och beteende har ändrats och därför fungerar de bättre med oss människor än vargar. Man har till exempel upptäckt att hundvalpar söker ögonkontakt med människor mycket tidigare än vargen. En annan skillnad är att hundar förlitar sig på människan mer. Hundar vänder sig till människan när de stöter på något problem som de inte kan lösa själva, det har aldrig påträffats att en varg har gjort det. Det är även bevisat av ungerska forskare att hundar följer peksignaler bättre än vargar. Den största skillnaden är dock att vargar måste läras upp tidigt i livet, när de är valpar, medan hundar lätt kan läras upp senare när de är vuxna. Det kräver även mycket mer arbete och tar mycket längre tid att lära upp en varg än en hund.

5.2 Hundar och vargar som lever tillsammans

När man började ha vargar i fångeskap så valde man först valpar med de egenskaper man tyckte om, de som samarbetade bäst och sedan avlade man på dem. Detta har fortsatt i hundratals generationer så därför är det förstås stora skillnader när det gäller beteende mellan hundar och vargar. En varg måste styras med en betydligt hårdare hand än en hund och även om det teoretiskt sett skulle gå att ha en varg hemma så är de mycket aggressivare än hundar och man kan nog inte helt lita på dem. Men hur är det med vargar och hundar, kan de leva tillsammans? Det finns faktiskt situationer där vargvalpar har tagits hand om av en hundtik när deras föräldrar har dött. Hundtikarna tar oftast emot valparna med glädje och tar hand om dem som sina egna, sedan när vargarna blivit äldre så flyttas de dock, oftast till en djurpark, eftersom de inte har fått chansen att växa upp i vilt tillstånd och lärt sig av andra vargar hur man överlever i naturen. Här är ett exempel på en situation där vargvalpar växt upp tillsammans med en hundtik:

(Källa: Expressen)

5.3 Doris, 2, tar hand om nio vargungar

Hunden Doris, 2, blev förtjust på direkten.
Plötsligt flyttade nio busiga och hungriga vargungar in i huset.
- Doris är en fantastisk fostermamma, säger husse Thomas Lind på Kolmårdens djurpark.

Djurparken har fått nio nya valpar från tre andra djurparker.
På Kolmården saknar de både mamma och pappa. I stället har de hunden Doris och ”pappa” Thomas Lind som föräldrar.
– De har bott hemma hos oss i åtta veckor. Det är jobbigare än att ha småbarn hemma, vargungarna ska matas med nappflaska dygnet runt. När den nionde vargungen har fått mat är det bara att börja med den första igen, skrattar Thomas Lind, som fått hjälp av döttrarna Erica, 15, och Sofie, 12.

Sjövilda

Thomas har fött upp vargar hemma tidigare.
Då hade han också en hundmamma som tog hand om vargungarna.
Den här gången blev det kärlek vid första ögonkastet mellan Doris och vargungarna.
– Doris tog sig an dem direkt, hon tyckte genast att det var hennes egna valpar, säger Thomas Lind.
Härom dagen blev vargungarna alltför sjövilda för att ha inomhus, så nu är de flyttade till varghägnet.

– Doris saknar dem och blir glad varenda gång som hon får träffa vargungarna, säger Thomas Lind.

 

6. Fysiska skillnader

Även om det finns hundar som är väldigt lika vargen, jämthunden till exempel, så finns det ändå några sätt att skilja dem åt. För det första brukar vargen vara betydligt större än hundar i de flesta fall. Vargen brukar även hålla svansen på ett annat sätt, lite vågrätt nedåt, medan liknande hundar brukar hålla svansen upprätt eller inrullad. Men det finns blandraser som är otroligt svåra att skilja från vargen, till och med specialister kan få problem i extrema fall, men oftast går det enklare.

Spåren från en varg och hund är svårare att skilja på men få hundar har lika stora tassar som en varg och heller inte en lika lång steglängd.

7. Varghybrider

7.1 Vad är en varghybrid?

En varghybrid är en korsning mellan en hund och en varg. Skillnaden mellan en vanlig hund och en varghybrid är att hybriderna lätt blir aggressiva i trängda situationer, de har en större överlevnadsinstinkt än våra tamhundar och därför har de lättare till att börja försvara sig genom att bitas osv. Det tillsammans med att de inte är skygga alls för människor gör de farligare än både hunden och vargen.

7.2 Utbredning

Varghybrider är i Sverige förbjudna att avla fram, hålla, importera och handla med, men det är tillåtet i vissa andra länder. I USA är det lagligt med varghybrider men det är inte så vanligt, när hybriderna har vuxit upp blir de ofta väldigt svårhanterliga och därför är det inte många som skaffar dem även om det finns speciella uppfödningar för dem.

8. Vargjakten

8.1 Åsikter om vargjakten

Vargjakten är något som upprör många människor i Sverige och den skapar otaliga debatter och diskussioner. Motståndarna till jakten vill att den helt ska förbjudas, till skillnad från idag när länsstyrelserna vid vissa tillfällen godkänner så kallad skyddsjakt på varg. Skyddsjakt innebär att man får tillstånd att jaga varg som har kommit för nära bebyggelsen under flera tillfällen eller då hundar har överfallits och dödats av varg. Motståndarna vill alltså att all form av jakt på varg ska vara illegal. Anledningen till varför de anser det är för att de tycker att vargstammen i Sverige är för liten och ostabil för att vi människor ska få skjuta av några individer då och då.

De som är för jakten är ofta jägare som använder sig av hund vid jakt, eller människor i samhällen där vargen lever för nära inpå och tar deras boskap. Jägarna har oftast hundarna lösa och de känner hela tiden oro för sin hund när de är i skogar där varg befinner sig eftersom varg vid vissa tillfällen dödar hund för att markera revir. Det ska dock påpekas att risken för att en jakthund ska dödas av varg endast är en på 9000 jaktdagar. Även samer tenderar att hata vargen och vill jaga den eftersom vargen ofta tar deras renar, men vargen påträffas sällan så långt norr ut i Sverige.

8.2 Utbredningen av vargar

Det finns cirka 350 vargar i Sverige idag (källa: Tidnigen Svensk Vorsteh) och det är otroligt få vargar per km2 om man jämför med resten av Europa. Enligt en undersökning som ägde rum 2004 så fanns det ca 75 vargar i Sverige medan det i Rumänien, som är ungefär hälften så stort som Sverige, registrerades över 3000 vargar! (Källa: wwf.se) Som ni kanske redan har räknat ut så skulle det alltså behöva finnas 6000 vargar i Sverige för att vi skulle vara på samma nivå som Rumänien. Även om den här undersökningen var för sju år sedan så är vi inte ens i närheten av att ha så många vargar, men antalet vargar har i alla fall ökat kraftigt de senaste åren.

8.3 Jaktens inverkan

Det är inte bara jaktens omfattning som påverkar stammens tillväxt, det är även vilka individer som skjuts. Jakten får en större inverkan om de gamla djuren skjuts bort eftersom de unga vargarna inte är lika erfarna när det gäller att överleva. Den största dödsorsaken för varg är att bli skjuten av oss människor, så är fallet eftersom vargen även jagas olagligt. Illegal jakt på varg bestraffas och man kan bli dömd för jaktbrott vilket innefattar ett långt fängelsestraff.

Man kan se att vargstammen i Sverige är mindre än den borde vara genom att de flesta vargar som påträffas här är enstaka individer. Vargar är ju flockdjur men i Sverige lever de oftast ensamma, dock mot sin vilja, eftersom de har svårt att hitta en partner så att de kan skaffa sig en egen flock. Den lilla stammen gör även så att det blir en mycket begränsad genetisk variation mellan vargarna i Sverige. Om två djur med väldigt lika genuppsättning parar sig med varandra så föds oftast avkommorna med medfödda missbildningar och andra fel av olika slag. Därför önskar forskare ta in vargar från något annat land men det är inte så enkelt. Det bästa vore om finska vargar självmant skulle invandra till Sverige så att ett gen-utbyte skulle kunna ske men detta har ännu inte inträffat.

9. Vargens historia

Vargen har alltid, även enda fram till våra dagar, betraktats som ett skadedjur, ett hot mot våra tamdjur och även mot människan själv. Därför har den jagats ganska hänsynslöst i Sverige genom tiderna. I slutet av 1970-talet sågs vargen som utrotad i Sverige, det fanns inte en enda varg kvar, trodde man i alla fall. Från ingenstans siktades varg plötsligt i Värmland i början på 1980-talet och år 1983 föddes en kull med vargungar där. Från den kullen härstammar nu alla Sveriges vargar. Vargen har en väldig förmåga att reproducera sig så stammens antal växte snabbt och blev snart mer stabil och stark. Den svenska vargen var räddad, mot alla odds.

10. Myter och sagor om vargen

10.1 Legenden om Romulus och Remus

Enligt legenden grundades Rom av Romulus och Remus. Det sades att de var tvillingsöner av Mars, krigsguden och Rhea Silvia. Rhea hade tvingats att bli en jungfru av hennes morbror, Amulius. När Rhea födde pojkarna fängslade därför Amulius henne och befallde att pojkarna skulle kastas i floden. Tvillingarna lades i en korg och kastades i vattnet, men det var inte strömt och korgen med bröderna i fördes säkert in till stranden igen där en vargtik och en hackspett, heliga djur för Mars, hittade pojkarna. Varginnan tog hand om pojkarna och ammade dem till dess att de hittades av Faustulus, kungens herde. Han och hans fru tog sedan hand om och uppfostrade pojkarna.

När pojkarna blivit män dödade de Amulius och bestämde sedan sig för att bygga en stad vid floden. Tvillingarna kunde dock inte komma överens exakt om vart staden skulle vara, de började bråka och Remus dödades. Romulus blev nu kung och byggde upp staden Rom. (http://www.wolfsource.org/?page_id=117)

Som ni ser genom att läsa om den här legenden om Romulus och Remus finns det myter och legender som ser vargen som god också. I den här legenden är vargtiken hjältinnan, utan henne hade inte pojkarna överlevt.

10.2 Varulvar

Varulvar är en blandning mellan en man, var, och en varg, ulv. Enligt legenden så förvandlas vissa människor vid fullmåne till vargliknande varelser som kallas varulvar. När förvandlingen skett glömmer man vem man en gång var och man blir ett hänsynslöst monster. När fullmånen gått ner igen så förvandlas man till sitt vanliga jag igen och enligt de flesta legender har man inget minne av natten innan. Varulvar är ett känt väsen som ofta återfinns i gamla myter och sagor men även i vår tid finns de med i populära böcker och filmer som till exempel ”Harry Potter” och ”Twilight”. I de moderna tolkningarna av dem har de dock oftast ändrats lite från vad de äldsta legenderna säger.

11. Diskussion

11.1 Min åsikt om vargen

Jag valde att skriva om vargar för att jag tycker det är ett mycket vackert djur och de har något mystiskt över sig som lockar mig. De finns med i många barnsagor som jag läste när jag var liten och enda sen dess har de fascinerat mig. Den framstår ofta som grym och hänsynslös men ändå är den bunden till oss människor på något sätt. För mig känns det som om det alltid har funnits någon speciell övernaturlig förståelse mellan vargen och människan. Även om människan alltid har känt en speciell fruktan för djuret så tror jag ändå att de flesta människor tycker att det är ett mäktigt och värdigt djur som man ändå har en speciell respekt för. Det är i alla fall hur jag känner.

11.2 Mina lärdomar

Jag har själv en hund och jag ville veta mer om hennes förfäder för att förstå henne bättre i olika situationer. Genom att veta mer om hennes ursprung har jag fått en bättre insikt i varför hon beter sig som hon gör och nu när jag vet att hon har så mycket instinkter kvar från när hon var vild förstår jag varför hon ibland gör vissa, för mig, konstiga saker. Det är också lättare att veta hur man ska introducera henne för andra hundar.

Jag har också fått reda på hur man på olika sätt kan hjälpa till med att minska vargjakten, vilket jag väldigt gärna vill vara del av. Man kan stöda olika hjälporganisationer genom att skänka pengar. Det hjälper också om man startar diskussioner med bekanta om vargjakten så att man får fler människor att vilja kämpa emot den. Det man också kan göra är att skicka in en insändare till lokaltidningen så att intresset väcks på ett lite större område. Med flera som bryr sig blir det kanske möjligt att vargjakten så småningom kan förbjudas helt och att vargpopulationen i Sverige kan utökas och bli stark på områden där människor inte bor i närheten.

11.3 Min åsikt om vargjakten

Vargjakten är något som verkligen upprör mig. Jag är en sann djurvän och ser väldigt ogärna att något djur jagas över huvud taget. Dessutom finns det ganska få vargar i Sverige, stammen borde få växa sig mycket starkare innan vi jagar dem. Det känns även extra svårt med vargjakten eftersom djuren inte dödas för köttets skull. Det enda skälet till att skjuta den är att den ska bort, det känns så brutalt.

Att vargen är så nära besläktad med hunden gör det ännu värre. Hunden är människans bästa vän sägs det och min hund är kanske min bästa vän, och eftersom vargen är så lik en hund känns det fel att döda den. Det känns nästan som om det skulle vara en hund för mig och vem skulle vilja skjuta en hund? Enligt mig är vargen ett missförstått djur. De är oftast inte farliga för oss människor och de äter bara våra tamdjur i nödfall, för att överleva. Jag kan dock förstå människor som blir arga på vargen när den har dödat deras hund men de har fortfarande rätt att leva. Många fler jakthundar dödas i trafiken än av vargar men inte vill man väl gå och skjuta människan som körde för det? Men föraren hade ju inte det som avsikt kanske du tänker och det är väl sant men det hade inte heller vargen. Den letade inte upp hunden och dödade den. Hunden befann sig på vargens revir och sågs därför som ett hot för vargen eftersom den ändå är så lik vargen själv och då var vargen så illa tvungen att döda den, enligt dem i alla fall, eftersom den utgjorde ett hot mot dess flock. Men visst är vargen är ett problem på vissa ställen i Sverige där människor inte känner att de kan släppa lös sina hundar i skogen till exempel, men vi måste hitta en bättre lösning än att döda vargen. Man kanske kan flytta vargflocken till ett mindre tätbefolkat område eller så får man väl flytta själv. Om inget av det går får man väl helt enkelt hålla hunden kopplad eller åka någon annanstans och jaga. Jag förstår inte hur hundägare kan vilja döda vargar och känna ett sådant stort hat emot dem när de är så lika deras egna hundar. Om de tänker efter så hade deras hund aldrig funnits utan vargen.

11.4 Likheterna förvånade mig

Jag visste ju redan innan jag skrev den här uppsatsen att varg och hund var väldigt nära besläktade och att alla hundar härstammar från vargen men jag hade inte riktigt förstått att likheterna var så många och stora. Att en hund och en varg har nästan exakt lika signaler och att en hund lättare förstår vargens signaler än de av sin egen art var en stor överraskning. Det är häftigt att de efter så många generationer fortfarande kan förstå varandra och liknar varandra till sättet och även utseendet så enormt.

En intressant frågeställning hade kunnat vara om en hund hade kunnat leva med en vargflock om vargarna låtit den stanna med dem. Hade den och vargarna förstått varandra lika bra som de andra vargarna förstod varandra och hade den kunnat hjälpa till att jaga och skydda flocken? Jag tror att det skulle kunna vara möjligt om man bortser från faktumet att en hundvalp antagligen hade blivit dödad eller ignorerad om den satts in i en vargflock. Det beror ju även på vilken hundras det var förstås, det måste vara en stor och stark hund för att den ska klara alla fysiska utmaningar som kommer med varglivet. Jag tror dock inte att den har samma förutsättningar att överleva som en varg eftersom vargen mer naturligt har jaktinstinkter osv. i sig. De vet bättre hur man ska överleva även från när de är nyfödda.

Jag tycker att det är fantastiskt att det fungerar att göra tvärt om, att vargungar får en hundtik som mamma. Det visar att hundar kanske är mer mottagliga för nya saker och att de inte är lika aggressiva som vargar, eftersom de inte har lika starka instinkter. Men jag tror aldrig att motsatsen har prövats någon gång så vi vet ju inte hur det skulle gå, men det hade nog varit att ta en för stor risk. Vi har ju i alla fall mer kontroll när vi ger vargungar till hundar eftersom vi har mer kontroll över hunden i fråga. Historien om Doris och de nio vargungarna rörde mig mycket, jag tycker att det var otroligt av tiken att ta emot valparna sådär på en gång. Det visar hur smarta och omtänksamma hundarna är och den intelligensen och godheten måste ju komma från vargen från början.

Jag hoppas att ni har lärt er något nytt genom att läsa min uppsats, jag har lärt mig massor! Jag hoppas även att ni skaffat er en bra åsikt om vargen och att detta hjälpt er att förstå båda sidorna av vargjakten






Källförteckning

 

www.elgentorpets.se/hundensbteendeochsprak.html

 

www.skk.se

 

www.viltskadecenter.se

 

www.jagareförbundet.se

 

www.nwt.se

 

www.vargreviret.com

 

www.allahundraser.com

 

www.naturskyddsföreningen.se

 

www.vargjakt.se

 

www.wwf.se

 

www.vargfakta.se

 

www.de5stora.com/omrovdjuren/varg/

 

 

 




 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0