Guds existens

1.      Inledning

Den här uppsatsen kommer att ifrågasätta frågan om en skapare. Det kommer att studeras och analyseras olika teorier och utifrån bevis komma fram till om det finns en skapare, ”Gud”, och vad det är som får folk att tro på en högre makt.

 

1.1  Syfte

Mitt syfte med denna uppsats är att få läsaren att skapa en bättre uppfattning om hur våran värld skapades. Frågorna jag ska svara på är:

·         Finns gud?

·         Hur skapades världen?

·         Varför väljer folk att tro på gud?

 

1.2  Metod

Metoderna jag har använt för att söka information till denna uppsats är till största delen olika artiklar på internet men också en dokumentär. Jag har även använt internet för att dubbelkolla mina källor för att vara säker att allt jag läser är sanning.

2.      Skapelsen av skaparen

2.1.   Primitiv tro på gudar

Människor har alltid trott på gudar. Ända sedan man kunde definiera en människa som en människa har hon avgudat olika djur, väder och helt påhittade gudar. Men vad får den primitiva människan att tro på en högre makt? Tänk dig att du lever på stenåldern och ser ett månsken. Du har aldrig sett eller hört om det förut, och man kan inte förklara det med vetenskap som idag. Du tror då att det är ett mirakel. En gåva, ett tecken en gud har givit dig. Och på den tiden när människan levde i naturen var hon underlägsen de vilda djuren. En mammut sågs som stor och mäktig eftersom det tog flera man för att få ner den. Det fanns också många andra majestätiska djur som människan började se som heliga.

2.2.   Den första religionen

Den första religionen är troligen den grekiska tron på Zeus och hans sällskap. Det har funnits religioner innan det men det här är den äldsta man har kunnat stabilisera hela tron. Man vet deras historier, regler och sätt att följa tron.

2.3.   Moderna religioners skapelse

Den största religionen idag är kristendomen. Folk har länge sett Jesus som guds son och tror blint på det bibeln säger. Men man har kunnat bevisa att nästan allt inte är sant. De var romerska ledare som formade religionen så att de skulle kunna styra folket bättre. De var dom som sa att Jesus var guds son för att folk då lättare skulle se kyrkan som allsmäktig. Jesus var en vanlig man som var gift med en hora. Han hade till och med troligen ett barn. Men om han hade ett barn så skulle folket dyrka han och inte påven. Därför bestämde de att han inte var barn och eftersom han var guds son inte lockades av den kvinnliga kroppen. I själva verket så var Jesus bara en helt vanlig man som bara försökte hjälpa folk. Ungefär som att en politiker som tycker att man ska öka socialbidrag till de fattiga skulle avgudas i flera tusen år.

Man har också kunnat hitta många flera saker som inte stämmer. T.ex. så har astronomer kunnat bevisa att stjärna så påstås ha lett de tre vise männen inte existerade. Det hade funnits ett liknande fenomen 500 år f.kr. på sommaren någonstans i Afrika. Men inte där kristendomen påstår att den var.

 

3.      Olika teorier på våran skapelse

3.1.   Bibelns skapelseberättelse

De flesta människor vet grunden i skapelseberättelsen så därför ska jag bara gå igenom några viktiga händelser och studera dem.

Gamla testamentet säger att gud skapade världen under en 7-dagars period. Första dagen skapar gud dag och natt genom att skilja ljus och mörker. Andra dagen delar gud upp vattnet i två delar och bygger himlen för att skilja dom åt. Tredje dagen skapar gud land och växter. På den fjärde dagen skapar gud solen, månen och stjärnorna för att kunna utmärka tid och datum. Dag nummer fem skapar gud alla vattenlevande djur och alla fåglar. Den sjätte dagen skapar gud alla marklevande djur och sist sin egen avbild, Adam. Den sista dagen, dag nummer sju, vilar gud och beundrar sitt mästerverk.

 Här kan man hitta många händelser som inte är möjliga. Ett av dem är att han skiljer ljus och mörker åt innan han skapar sol och stjärnor. Vad kom ljuset han skilde ifrån mörkret ifrån? Och i skapelseberättelsen påstås det att eva var skapad ifrån Adams revben. Och det är omöjligt för något sådant att hända eftersom ett ben inte har vad som krävs för att bygga något mer än ben. Allt det kan göra är att växa igen med hjälp av kroppen om det har brutits. För att en människa ska kunna växa fram krävs det att två sex celler sammanförs och arbetas på i månader, något som är omöjligt att ske utifrån ett simpelt revben. Det man kan göra är att ta DNA från benet och föröka klona.

 

 

 

3.2.    Big Bang

Big Bang teorin är grundad på att universum som vi vet idag inte existerade. Sedan började universum expandera och fysikens lagar skapades. Det var ingen explosion utan en expansion.

Detta är nutidens mest accepterade teori om hur universum skapades. Men det är inte bara en teori utan det finns flera olika grenar baserade på samma händelse.

Men det finns ännu inte nån teori som på bra sätt förklarar varför det hände. Vissa ser detta som en bevis på guds existens, att han måste ha varit den som orsakade big bang. Dessa människor tycker också att ett bevis på att gud finns är att vi gör det. För oddsen att allt ska vara perfekt i vårat universum är jätte små. Dr. John Pokeinghorn är en vetenskaps man som också tror på gud. Han vet hur precisa alla krafter i universum måste vara för att allt inte ska kollapsa. Dr. Alan Goof å andra sidan tror att när big bang skedde så skapades inte bara vårat universum utan ett oräkneligt antal andra också. Detta skedda inte på en gång utan var en process som kanske fortfarande sker. Det är när en bit av big bang sluta expandera som ett universum skapas.

3.3.   Alternativa teorier

Det finns ett oräkneligt antal teorier om hur världen skapades. I stort sett varje religion har en. Men de flesta är från en vetenskaplig syn helt omöjliga. Men jag tänker inte gå inte på alla föråldrade skapelse berättelser. Jag tänker istället sikta in mig på en mer nyskapande teori. Den gå ut på att vi egentligen inte existerar, utan hela vårt universum bara är en simulering.

Idag är en hjärna ungefär dubbelt så kraftfull som en vanlig dator. Men kraften i den dator dubblas cirka var trettonde månad. Så säg att vi lever 2013 och har två väskor. I en väska ligger det en hjärna och i den andra en dator. Dom har ungefär samma massa. Om du sedan frågar båda frågor utan att veta vilken som är vilken och får samma svar från båda. Då måste du se båda som likvärdiga. Om 35 år så är en dator 8,589,934,592 gånger kraftigare än den mänskliga hjärnan. Om vi räknar att befolkningen har ökat då kan vi säga att datorn är lika smart som hela jordens befolkning. Då skulle vi kunna starta en simulering av oss själva utan någon som helst skillnad. Människorna i simuleringen är exakt lika medvetna som oss.

Men vad är det då som skiljer oss från The Sims? Vad är det allting som skapas på en dator har gemensamt? Den begränsade grafiken. Hur bra grafik man än har så kan man ändå zooma in på pixlarna. För hela den virtuella världen är uppbyggd av pixlar. Men forskare har upptäckt att om man zoomar in i vår värld kan man faktiskt hitta pixlar. Hela vår värld är uppbyggd av små fyrkanter. Det är läskigt att tänka på det här sättet men det är helt sant. Så vad är det då som skiljer oss från en framtida simulation? För det är klart att grafiken också kommer att utvecklas på 35 år. Och det är bara jorden, tänkt dig sen när man har tillräckligt kraftfull dator för att kunna skapa hela vårat universum med eventuellt utomjordigt liv? Alltså är det fullt möjligt att vi lever i en framtida simulering. Tänk dig om våra liv bara är ett spel för någon? Visst kan det kännas så, när saker trots omöjliga odds sker, eller när det känns som någon styr universum på ett visst sätt bara för att jävlas med dig.

4.      Varför väljer folk att tro på gud?

4.1.   Kyrkans makt

Kyrkan har de senaste tusentals åren styrt vårt samhälle. De är bara det senaste århundradet som präster och ”guds folk” har tappat makten. Hur kommer detta sig kan man undra. Det är för att med dagens teknik och forskning kan man komma på bättre förklaringar till våran existens en att en gubbe som sitter på ett moln skapade allt på några dagar. Men innan man hade några andra vettiga förklaringar så lydde man kyrkan blint och var rädd för att tro på något annat. Och varför skulle du? Prästerna var ju de mest bildade och visste allt och om dom säger att gud finns så gör han ju det.

Denna makt utnyttjade såklart kyrkan som jag pratade om tidigare. När senaten i rom upptäckte hur många som var kristna och följde guds ord istället för kejsaren valde dom ut en påve och sa att han var guds mellanhand till jorden. På detta sätt skulle folk dyrka påven och rom kunde välja alla regler. I och med det kunde de behålla makten.

Men var det här en dålig sak? Nödvändigtvis inte. Idag är vårt samhälle tillräckligt civiliserat för att klara sig utan religion men det var inte jorden på den här tiden. Religion skapade lagar som folket följde och hindrade kaos. För folk struntade om de blev kastade i fängelse ett litet tag när de svälte, men om de skulle bli kastade i helvetet för all evighet så blev de helt plötsligt fromma som lamm. Och tänk dig en by på stenåldern där en stor stark jägare har dödat ett djur som han tänker äta. Men han är hungrig och vill inte dela med sig. Hela byn är beredd att slåss men alla vet att jägaren är starkare. Då kommer plötsligt en shaman fram och säger att jägaren upprör gudarna om han inte delar med sig. Shamanen har precis hejdat ett blodbad från att ske.

Så religion har uppehållit lagar och fred men också varit med och skapat kaos. Man kan säga att religion motarbeter sig själv. Prästerna predikar om fred mellan människor samtidigt som nästan alla historiens krig är pågrund av religion. T.ex. under korstågen uppskattar man att miljontals människor dödades varav majoriteten oskyldiga människor. Och tänk på alla andra krig och massakrer som skett pågrund av folks olika tro.

4.2.   Gud hjälmen

Gud hjälmen, eller ”Koren hjälmen” som den hette från början efter sin skapare Stanley Koren, är precis som det låter en hjälm som återskapar känslan av gud. Hjälmen skickar elektromagnetiska vågor in i temporärloben för att simulera känslan att vara omgiven av en högre makt. Med hjälp av hjälmen kan han framkalla känslan på kommando, men ibland kan denna händelse ske naturligt. Och säg nu att du är en troende person sitter i kyrkan och får den här känslan av att en högre makt omgiver en. Personen tror såklart att han fått en uppenbarelse. Det är denna känsla man försöker uppnå genom meditation.

Detta fenomen kan även ske med hjälp av extern påverkan från naturliga orsaker. När Martin Luther var ung så var han en inte så religiös akademiker. Men en dag när han gick hem så slog blixten ner nära han och Martin Luther kastas bakåt. Sedan skriker han enligt legenden ut ”I will become a monk!” På den tiden trodde man då att gud hade talat till honom genom blixten. Men en mycket mer trolig förklaring är att elektromagnetiska vågor från blixten stimulerade hans temporärlob och gav känsla av en uppenbarelse.

5.      Avslut

Det jag har kommit fram till när jag har skrivit den här uppsatsen är att det inte finns någon gud. Åtminstone inte som de flesta tänker när de hör ordet ”gud”. En sak som är fakta är att vi inte kan veta säkert. Vem vet vad som egentligen är sanning och inte? Det är fullt möjligt att det finns en högre makt, eller en så kallad gud. Det är upp till var och en att skapa sin egen uppfattning om vad den ska tro på. Det ända jag kan göra är att genom denna uppsats hjälpa dig på vägen till upplysning.

 

 

 

 

 

 

6.      Källförteckning.

·         http://en.wikipedia.org/wiki/Power_of_two 5/4-12

·         http://sv.wikipedia.org/wiki/Grekisk_mytologi 29/3-12

·         http://www.shaktitechnology.com/god_helmet.htm 5/4-12

·         http://en.wikipedia.org/wiki/God_helmet 5/4-12

·         http://sv.wikipedia.org/wiki/Skapelseber%C3%A4ttelse 2/4-12

·         ”Through the wormhole” Season 1. Episode 1.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0